Om produkten
Detta vin ber att få njutas nu, men kommer definitivt att belöna dem som väntar, då denna skönhet bara har börjat visa sitt sanna potential. Jim Binns visar återigen att hans förståelse för Rhône-sorterna och hur de bör blandas på kors och tvärs befinner sig på en imponerande hög nivå. Hans tidigare erfarenhet som källarmästare på den berömda vingården Sine Qua Non präglar tydligt hans säkerhet när han navigerar genom sina blandningar, nu när han släpper vinerna under sitt eget namn. EABA-cuvéen 2019 är sammansatt av 61% Syrah, 24% Mourvèdre, 13% Grenache och 2% Viognier. Precis som i de stora blandningsvinerna från Châteauneuf-du-Pape varierar sammansättningen alltid från årgång till årgång, där Jim Binns med kirurgisk precision justerar blandningsförhållandet för att göra hans vin till den bästa möjliga tolkningen av de olika druvsorternas kvaliteter.
En mycket tacksam uppgift i en vinregion som Kalifornien, som inte riktigt upplever "dåliga" årgångar. Vinet sprudlar upp ur glaset med typiska Syrah-toner av svarta vinbär, björnbär och mörka körsbär, som ackompanjeras av en sälta av svarta oliver och den karakteristiska känslan av svartpeppar. Från de kompletterande druvsorterna känner man en antydan av franska örter som rosmarin och timjan, och Mourvèdre-druvan bidrar med sin karaktäristiska grovkorniga struktur som ger en fantastisk tuggighet och kant till vinets textur. Ett helt fantastiskt glas som redan smakar fantastiskt, men som också har stor potential om man väljer att låta den åldras i källaren. Vinet har lagrats i 22 månader på ekfat, varav 55% var nya.