Andremily EABA 2017

1,699.00 kr.

Andremily EABA 2017

Andremily EABA 2017

Vår utvärdering

97+ point | Robert Parker

2019 EABA ("end all be all") är en blandning av 61% Syrah, 24% Mourvèdre, 13% Grenache och 2% Viognier och gjordes med 65% hela klasar. Frukten kommer från flera vingårdar i Santa Barbara och San Luis Obispo län, inklusive Bien Nacido, White Hawk, Larner, Harrison-Clarke, G2 och Alta Mesa. Den lagrades i cirka 22 månader i 55% nya franska barriques och 600-liter demi-muids och 45% använda franska barriques, och den buteljerades den 21 augusti 2021. Opaque rubinlila i färgen, den erbjuder vackra, rena dofter av lakrits, tjära, blåbär och svart körsbärs sylt, charkuteri, peppar, oliver och stekta kryddiga örter, vilket ger fler nyanser när den spenderar tid i glaset. Medelkroppad, den har rikliga, super-fina tanniner, sömlös syra och långsamt expanderande, kryddiga smaklager, som avslutas mycket långt och förföriskt blommig. Dess märkbara längd, detalj och latens tyder på att den kommer att fortsätta att förbättras i flaskan under de närmaste 5-7 åren och kommer att vara långlivad i källaren.

Om produkten

Detta vin ber att få njutas nu, men kommer definitivt att belöna dem som väntar, då denna skönhet bara har börjat visa sitt sanna potential. Jim Binns visar återigen att hans förståelse för Rhône-sorterna och hur de bör blandas på kors och tvärs befinner sig på en imponerande hög nivå. Hans tidigare erfarenhet som källarmästare på den berömda vingården Sine Qua Non präglar tydligt hans säkerhet när han navigerar genom sina blandningar, nu när han släpper vinerna under sitt eget namn. EABA-cuvéen 2019 är sammansatt av 61% Syrah, 24% Mourvèdre, 13% Grenache och 2% Viognier. Precis som i de stora blandningsvinerna från Châteauneuf-du-Pape varierar sammansättningen alltid från årgång till årgång, där Jim Binns med kirurgisk precision justerar blandningsförhållandet för att göra hans vin till den bästa möjliga tolkningen av de olika druvsorternas kvaliteter.

En mycket tacksam uppgift i en vinregion som Kalifornien, som inte riktigt upplever "dåliga" årgångar. Vinet sprudlar upp ur glaset med typiska Syrah-toner av svarta vinbär, björnbär och mörka körsbär, som ackompanjeras av en sälta av svarta oliver och den karakteristiska känslan av svartpeppar. Från de kompletterande druvsorterna känner man en antydan av franska örter som rosmarin och timjan, och Mourvèdre-druvan bidrar med sin karaktäristiska grovkorniga struktur som ger en fantastisk tuggighet och kant till vinets textur. Ett helt fantastiskt glas som redan smakar fantastiskt, men som också har stor potential om man väljer att låta den åldras i källaren. Vinet har lagrats i 22 månader på ekfat, varav 55% var nya.

Serving tips

Biff på grillen
Ljust kött
Mörkt kött
Viltfågel

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.