Om produkten
En del av Serriger Würtzberg är, i den så kallade VDP-terminologin, en Grosses Gewächs, och den sydsydvästvända skogskantade sluttningen på 4,98 ha., som reser sig brant direkt från Saarflodens spegel, levererade frukten till den självbetitlade Bert på 1990-talet Simons viner, som på den tiden nådde samma priser som Egon Müllers ikoniska viner från Scharzhofberg. Tiderna förändras..
Vi pratar om frukten från en speciell resa upp och ner för sluttningen sista veckan i oktober, där de mest erfarna druvplockarna gick uteslutande efter de äldsta vinstockarna – inklusive flera som är ympade på gamla rötter som överlevt vinlusen. Sortering skedde innan alla stjälkar togs bort och druvorna pressades. Därefter leddes den fririnnande musten direkt in i ett 1 200 liters gammalt ekfat (en så kallad Stückfass eller Fuder) utan användning av pumpar, där jäsningen långsamt började utan tillsats av främmande jäststammar. Den jästes upp till 13% alkohol och en restsötma, som tidigt på våren fixerades till runt 7g. per liter. varefter vinet mognade tillsammans med jästresterna fram till buteljering i augusti 2021.
Detta är bara den 3:e Grosses Gewächs under den nya regimen, och vinet ersätter den tidigare Alte Reben. Underbara blommiga toner av mirabelle, mogen grapefrukt och saftiga vita persikor, som kommer i ett kryddigt, krämigt och milt uttryck, som hisnande lyfts av en vacker syrlig känsla från början till slut.
Så mild och aromatisk att den är på väg att strosa ut ur det salta köket, och ändå inte alls. Det är lika mycket en fråga om vanor och lokal matkultur. I Saarburg och Trier får sådana här viner klara både fläskkotletter och grillade biffar på de bästa restaurangerna och vi ska hälsa och säga att det fungerar. Naturligt underbar som aperitif och passar till fisk och skaldjur med mycket kryddor som i det glada Cajun-köket.