Om produkten
Det inte så trevliga stadsnamnet Ockfen, på Saarflodens högra strand, har fått internationell berömmelse inte minst på grund av den mycket omsjungna och eftertraktade vingården Bockstein, som levererar druvor till några av Tysklands bästa viner. Marken består i första hand av grov devonskiffer, och skogsområdena längst upp på åsen säkerställer bra vattenflöde. Lyckligtvis kan mindre prestigefyllda också göra det. Särskilt om du inte vill gå riktigt så långt ner i byxfickan som du nödvändigtvis måste om du vill skaffa en flaska av den dyra Bockstein Grosses Gewächs. Ett sådant alternativ är Nik Weis Ockfener Riesling.
Vinet påminner omisskännligt om en Bockstein med sin alldeles speciella mineralitet och elegans. Det är rök och blommor i doften. Påminnelser om fläder, syra och lite ros, lavendel och timjan, men även vit persika och citrusfrukter som lime, citron och grapefrukt kommer att kännas igen. I munnen är Ockfener Riesling väldigt tydligt strukturerad till den mer salta och mineraliska sidan. Mycket torr och med bett, smal och elegant, men ändå kraftfull och uttrycksfull. Ett skolexempel på Saar Riesling från ett toppläge. Här finns ett imponerande samband mellan pris och kvalitet.