Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020

279.00 kr.
customer-list-add

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020

Weingut Buchegger, Chardonnay Reserve 2020

Vår utvärdering

Den salige Walter Buchegger kallades "den okrönte kungen av Grüner Veltliner", och han var både glad och hedrad. Men när vi träffade honom första gången 2005 hade han redan en passion som sträckte sig långt bortom den lokala kungliga druvan. Han älskade mousserande viner och vi lyckades inte vara med honom en enda gång utan att korkarna poppade på några av champagnerna han beundrade.

Walter började successivt plantera Chardonnay i slutet av 1990-talet och under de första åren lyckades han, genom en våldsam beskärning av vinstockarna, skörda en frukt som tålde en liten kärleksfull skålskyss utan att druvkaraktären drunknade. Många flaskor fanns inte där, men de blev ett insidertips i Krems med omnejd, och därför fortsatte Walter att producera sin Chardonnay även om druvorna faktiskt var inriktade på hans vision om att en dag producera ett mousserande vin som kunde få även inkarnerad Champagne älskad att böja nacken för att entusiastiskt svälja det österrikiska alternativet.

Walter fick precis uppleva att den första kommersiella årgången av hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve var äcklad, men någonstans där uppe sitter han säkert och ler. Vinet har sedan dess strukits ända till toppen av det inflytelserika Vinaria Magazin och i oktober 2021 glänste det bland 29 andra speciellt utvalda viner på Österreichische Sektgala.

Här är det frukt från samma vinstockar som levererar till det mousserande vinet. Närmare bestämt ett par tomter uppe på den gyllene platån mellan Rohrendorf och Gedersdorf öster om Krems an der Donau, där det mesta handlar om Grüner Veltliner och Riesling. Skörden är manuell med en grooming av klungorna redan i vingården och uppe på vingården i Droß som ligger 12 km. bort ryker klasarna direkt in i den pneumatiska pressen där a la champenoise försiktigt pressas, vilket gör att bara ungefär hälften av den eventuella druvmusten används. Musten får stå och sätta sig ett par dagar innan den fylls på använda 300 liters fat där den både jäser utan främmande jäststammar och sedan mognar i 8 månader, varefter den avslutande cuvéen sätts ihop och buteljeras.

En härlig Chardonnay där den lyckas få de två koncepten imponerande och charmiga att gå hand i hand speciellt tack vare en rättshantering som närmar sig perfektion. Det är lite som att kliva in i ett vardagsrum där de sista glöden från den öppna spisen känns i näsan trots att värmen håller på att försvinna. Stenfrukter, färska örter, mango, mogen citrus, subtila toner av brioche och nygrodd vårhonung faller först, och det bästa är att den inte är särskilt påträngande i munnen. Den är bara fast och saftig med en fin underliggande mineralitet, vilket säkerställer att det verkligen finns elegans närvarande också.

Om produkten

Den salige Walter Buchegger kallades "den okrönte kungen av Grüner Veltliner", och han var både glad och hedrad. Men när vi träffade honom första gången 2005 hade han redan en passion som sträckte sig långt bortom den lokala kungliga druvan. Han älskade mousserande viner och vi lyckades inte vara med honom en enda gång utan att korkarna poppade på några av champagnerna han beundrade.

Walter började successivt plantera Chardonnay i slutet av 1990-talet och under de första åren lyckades han, genom en våldsam beskärning av vinstockarna, skörda en frukt som tålde en liten kärleksfull skålskyss utan att druvkaraktären drunknade. Många flaskor fanns inte där, men de blev ett insidertips i Krems med omnejd, och därför fortsatte Walter att producera sin Chardonnay även om druvorna faktiskt var inriktade på hans vision om att en dag producera ett mousserande vin som kunde få även inkarnerad Champagne älskad att böja nacken för att entusiastiskt svälja det österrikiska alternativet.

Walter fick precis uppleva att den första kommersiella årgången av hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve var äcklad, men någonstans där uppe sitter han säkert och ler. Vinet har sedan dess strukits ända till toppen av det inflytelserika Vinaria Magazin och i oktober 2021 glänste det bland 29 andra speciellt utvalda viner på Österreichische Sektgala.

Här är det frukt från samma vinstockar som levererar till det mousserande vinet. Närmare bestämt ett par tomter uppe på den gyllene platån mellan Rohrendorf och Gedersdorf öster om Krems an der Donau, där det mesta handlar om Grüner Veltliner och Riesling. Skörden är manuell med en grooming av klungorna redan i vingården och uppe på vingården i Droß som ligger 12 km. bort ryker klasarna direkt in i den pneumatiska pressen där a la champenoise försiktigt pressas, vilket gör att bara ungefär hälften av den eventuella druvmusten används. Musten får stå och sätta sig ett par dagar innan den fylls på använda 300 liters fat där den både jäser utan främmande jäststammar och sedan mognar i 8 månader, varefter den avslutande cuvéen sätts ihop och buteljeras.

En härlig Chardonnay där den lyckas få de två koncepten imponerande och charmiga att gå hand i hand speciellt tack vare en rättshantering som närmar sig perfektion. Det är lite som att kliva in i ett vardagsrum där de sista glöden från den öppna spisen känns i näsan trots att värmen håller på att försvinna. Stenfrukter, färska örter, mango, mogen citrus, subtila toner av brioche och nygrodd vårhonung faller först, och det bästa är att den inte är särskilt påträngande i munnen. Den är bara fast och saftig med en fin underliggande mineralitet, vilket säkerställer att det verkligen finns elegans närvarande också.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.