Renato Fennochio

6 varor

Anbefalinger

Visar: 6 varor
Eko
Renato Fenocchio, Barbera d'Alba Elena 2022
Renato Fenocchio, Barbera d'Alba Elena 2022
299.00 kr.
customer-list-add
Finns i lager
- Leverans 3-8 dagar
Renato Fenocchio, Barbaresco Rombone 2019
Renato Fenocchio, Barbaresco Rombone 2019
649.00 kr.
customer-list-add
Finns i lager
- Leverans 3-8 dagar
Renato Fenocchio, Barbaresco Basarin 2015
Renato Fenocchio, Barbaresco Basarin 2015
699.00 kr.
customer-list-add
Finns i lager (6 stk)
- Leverans 3-8 dagar
Eko
Renato Fenocchio, Langhe Nebbiolo 2020
Renato Fenocchio, Langhe Nebbiolo 2020
349.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar
Renato Fenocchio, Barbaresco Rombone 2016
Renato Fenocchio, Barbaresco Rombone 2016
449.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar
Renato Fenocchio, Barbaresco Starderi 2016
Renato Fenocchio, Barbaresco Starderi 2016
649.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar

Det är häpnadsväckande att de ovanligt delikata vinerna från Renato Fenocchio hittills har lyckats flyga under nationella och internationella recensenters radar. Eller så är det inte så konstigt, för Renato Fenocchio kallar sig "Un Contadino a Neive" (en bonde från Neive), och även om det nu är nästan 20 år sedan han gjorde sina första 1 349 flaskor Barbaresco i en kompis garage, är det inte för honom att skicka iväg flaskor för bedömning hos Gambero Rosso, Veronelli, Duemilavini – eller vad de nu heter.

"Om de vill bedöma våra viner måste de komma förbi och köpa de flaskor de behöver", säger Milva, Renatos fru och sambo och fortsätter: "Vi behöver dem inte. Även om vi under de generösa åren successivt producerar t.o.m. 40 000 flaskor, vi är så lyckligt lottade att vi har hittat en rad internationella spelare som har litat på oss och sina egna smaklökar, bara cirka 15 % till oss själva, våra vänner och den lilla Enoteca Regionale uppe i Barbaresco."

Renato och Milva är båda barn till vinodlare. Vid sidan av skolan hjälpte de till i vingårdarna och träffade varandra tidigt medan Milva studerade arkitektur på universitetet och Renato arbetade med Bruno Giacosa och flera andra av Barbarescos stora kanoner. De bestämde sig tidigt för att de tillsammans skulle gå i föräldrarnas fotspår, men när de fick veta att nästa generation skulle sluta använda kemi i vingårdarna uppstod en spricka. Varken föräldrarna eller de andra vinodlarna trodde att det skulle vara möjligt att producera ordentliga druvor i tillräckliga mängder utan bekämpningsmedel och svampmedel, och eftersom Renato samtidigt utvecklade en svår allergi efter för många år med bekämpningsmedlen, bestämde sig Renato och Milva för att etablera en egen vingård .

Det var 1993, och i 8 år därefter sålde de sin frukt till Batasiolo, Bruno Giacosa och vem som helst betalade ett bra pris. Under den perioden jobbade Milva fortfarande vid sidan av och nästan allt som kom in återinvesterades bland annat i nya vingårdar. intressanta småtomter på Vigneto Tublè, Vigneto Basarin och inte minst separata tomter på Vigneto Starderi.

1999 och 2001 föddes döttrarna Aurora och Elena och året därpå stod en ny källare redo för att ta emot de första druvorna uppe mellan Tre Stelle och Cottà. Bonden Renato Fenocchio kunde därmed fullborda sin förvandling till vinmakare samtidigt som ekonomin gjorde att Milva inte längre behövde arbeta vid sidan av.

Renato och Milva odlar för närvarande 11 ha. med de traditionella druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto och sedan ytterligare 2,5 ha. på den branta Cissone-sluttningen vid Serravalle, där de snart ska leva ut drömmen om att förvandla Riesling, Pinot Noir, Viognier och den sällsynta Nascetta till vin. Överallt är markförhållandena extremt olika och tillsammans med mikroklimatet i sluttningarna gör det att det framför allt i Nebbiolo-vinerna går att uppleva vad termen terroir betyder om man passerar innan husets två Barbaresco-viner matchas. Och Renato är övertygad om att intrycket av terroiren förstärks av det faktum att någon av hans vinstockar inte vid något tillfälle har försvagats av den "medicin" som följer med det konventionella jordbruket.

Hittills har Renato och Milva inte velat visa upp sitt hållbara sätt att sköta sin mark och vår hälsa och framtid, dels för att de inte ville att deras vin skulle väljas ut av konsumenterna bara för att de var ekologiska, dels för att de inte har mycket respekt för certifieringen som de finner är en mild och byråkratisk pengamaskin som inte längre enbart har miljön och konsumenternas hälsa som första prioritet.

Ändå har Renato och Milva, sporrat av ett par av deras största kunder 2015, begärt en ekologisk certifiering, och från årgången 2019 kommer alla viner att bära den ekologiska stämpeln. Men som Milva så syrligt uttrycker det så handlar det bara om att "papper flytta". Därmed har vinerna alltid varit fria från spår av bekämpningsmedel. En detalj som Renato och Milva kunnat dokumentera sedan de 2005 (och alltså nästan från början) lät testa sina viner för 537 olika kända bekämpningsmedel innan de buteljeras. Ett test som inte ingår i vare sig den ekologiska eller biodynamiska certifieringen.