Stag's Leap Wine Cellars, Karia Chardonnay 2022

499.00 kr.
customer-list-add

Stag's Leap Wine Cellars, Karia Chardonnay 2022

Stag's Leap Wine Cellars, Karia Chardonnay 2022

Om produkten

Parisprovningen 1976

1976 höll vinhandlaren Steven Spurrier en blindprovning i Paris. Ett urval av Amerikas bästa Chardonnay- och Cabernet Sauvignon-viner smakades mot några av de bästa vita och röda vinerna från Bourgogne respektive Bordeaux. Smakdomarna var hyllade franska vinförfattare, sommelier och slottsägare. Steven Spurrier tillkännagav resultatet av blindprovningen: En Cabernet Sauvignon från Stag's Leap Wine Cellars hade slagit alla de stora Bordeaux! Några av smakarna anklagade Spurrier för fusk och andra tyckte att provsmakningen var något värre nonsens, för "alla visste att fransk vin var det bästa i världen". Men nyheterna gick över hela världen som en löpeld. Franskt vin var inte oskadligt! Du kan också göra viner i världsklass någon annanstans i världen! Stag's Leaps seger i Paris banade väg för en våg av ambitiösa vinprojekt i synnerhet i Kalifornien, och vågen spred sig så småningom också till resten av den nya världen.

 


Från plommonplantage till vinområdet

Stag's Leap Wine Cellars grundades av Warren Winiarski 1972. Warren hade upptäckt en liten tomt i en plommonplantage i Napa Valley, där han trodde att vin i världsklass kunde odlas. Han fick tomten planterad med klassiska franska druvsorter och anställde USA: s då största vinvin, André Tchelistcheff, som vinmakare. Fyra år senare var Warren Winiarskis vingård Amerikas mest kända, och 1989 klassificerades fälten runt vingården som ett officiellt vinområde, Stags Leap District. Warren Winiarski odlar Chardonnay i de mest blåsiga och svala mikroklimaten i Stag's Leap District. På detta sätt kan han producera ett vitt vin med en friskhet och elegans som är extremt sällsynt att hitta i Kalifornien.

 


Karia Chardonnay

Karia betyder graciöst på grekiska och hänvisar till vinets stil, som är ljusår från den vanliga Kalifornien Chardonnay. Vinet jästas i fat och lagras "sur lie" i franska fat. Resultatet är ett vin med en fängslande fräsch bukett med lite exotisk frukt och en touch av creme brulee. Smaken är mättad med en mogen bärfrukt som motverkas fint av en aptitretande friskhet som gör Karia Chardonnay till en extremt aptitlig smakupplevelse.

Serving tips

Fet fisk
Fjäderfä
Mild ost

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).