Om produkten
Verdejo hamnar smakmässigt och strukturellt någonstans mellan Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner och Chardonnay, och det är något man är ganska nöjd med i Spanien, där över 80 % av all Verdejo konsumeras lokalt. Vi vill dock gärna slå ett slag för att njuta mer av den här i Sverige, och detta exemplar från Rippa Dorii – en del av Bodegas Ontañón – är ett fantastiskt exempel på varför!
För att säkerställa att druvornas naturligt karismatiska arom framträder så oförstört som möjligt, tas inga chanser vid skörden. Rippa Dorii skördas uteslutande nattetid, då solens värme inte riskerar att starta jäsningen för tidigt. Därefter kyls druvorna ner för att ge vinet nerv och liv i strukturen innan jäsningen och den efterföljande lagringen på jästfällningen. Dessutom har 5 % jästs på ekfat för att ge extra komplexitet och fyllighet.
Resultatet är ett torrt och saftigt vin med en frestande fruktsötma och en mjuk och inbjudande profil.
I doften är vinet aromatiskt med kraftfulla toner av tropisk frukt, citron, fänkål och en touch av örter.
I smaken är det, som nämnts, torrt med medelfyllig kropp, en något utmanande struktur och en saftig syra som gör det friskt och lätt att dricka – precis i den mängd som passar dig. ;)
Njut av det ensam, på terrassen och/eller i trädgården, gärna till skaldjur, smörgåsar eller en tomatsallad med färska örter, balsamico och en klick burrata på toppen.
Servera vid 7–9 grader inom de första tre åren från skörden.