Om produkten
Roero är kungen. Så beskriver Rabino Luigi Giuseppe själv vinet som gjorts av den piemontesiska stoltheten Nebbiolo. Druvorna kommer från de bästa sydvästlägena sluttningarna i Canale, Roero. Här badar vingårdarna i sol hela dagen. Den 1:a generationen i familjen kallade dessa backar "Souri" vilket fritt översatt betyder "där solen följer dig hela dagen".
Tack vare den sandiga jorden och de gamla vinstockarna ger just dessa sluttningar en låg men enormt koncentrerad avkastning. Efter skörden vinifieras vinet först i ståltankar i 8 dagar och överförs sedan till träfaten där vinet utvecklas under de följande 24 månaderna.
I glaset visar vinet sin storhet direkt. Med sin fasta Nebbiolo-karaktär av läder, tobak, vildhallon och blåbär inlindade i kryddor från de 2 åren på fat med kryddnejlika och lite kanel. Arombilden kommer att förändras med tiden i flaskan, och ett nytt lager av komplexitet kommer att dyka upp, med nyanser av undervegetation och tryffel. Just flasklagringen och den - med tiden - ytterligare komplexiteten gör Nebbiolo till ett av de mest lämpliga vinerna i världen.
Nebbiolo har vanligtvis hög syra och hög halt av tannin/torrsubstans. Detta gäller även här. Tanninerna är mjuka och finkorniga och just vinets struktur gör det idealiskt till kötträtter med nötkött eller vilt. Med rätt kombination med mat kommer syran och tanninet i vinet att bidra till att förhöja upplevelsen.