Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

249.00 kr.

Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

category label
P O I N T
94
Anders Grøndahl
Din Vinguide

Rabino Luigi Giuseppe, Roero DOCG 2020

Aroma

Vår utvärdering

Vi kan alla hitta en Barolo eller Barbaresco som smakar fantastiskt. Om priset är oväsentligt är det bara att ta för sig av rätterna. Men Nebbiolo som sätter Barolo & Barbaresco i skuggan till 2-3 gånger priset. Är det möjligt? Det korta svaret är ja.

Om produkten

Roero är kungen. Så beskriver Rabino Luigi Giuseppe själv vinet som gjorts av den piemontesiska stoltheten Nebbiolo. Druvorna kommer från de bästa sydvästlägena sluttningarna i Canale, Roero. Här badar vingårdarna i sol hela dagen. Den 1:a generationen i familjen kallade dessa backar "Souri" vilket fritt översatt betyder "där solen följer dig hela dagen".

Tack vare den sandiga jorden och de gamla vinstockarna ger just dessa sluttningar en låg men enormt koncentrerad avkastning. Efter skörden vinifieras vinet först i ståltankar i 8 dagar och överförs sedan till träfaten där vinet utvecklas under de följande 24 månaderna.

I glaset visar vinet sin storhet direkt. Med sin fasta Nebbiolo-karaktär av läder, tobak, vildhallon och blåbär inlindade i kryddor från de 2 åren på fat med kryddnejlika och lite kanel. Arombilden kommer att förändras med tiden i flaskan, och ett nytt lager av komplexitet kommer att dyka upp, med nyanser av undervegetation och tryffel. Just flasklagringen och den - med tiden - ytterligare komplexiteten gör Nebbiolo till ett av de mest lämpliga vinerna i världen.

Nebbiolo har vanligtvis hög syra och hög halt av tannin/torrsubstans. Detta gäller även här. Tanninerna är mjuka och finkorniga och just vinets struktur gör det idealiskt till kötträtter med nötkött eller vilt. Med rätt kombination med mat kommer syran och tanninet i vinet att bidra till att förhöja upplevelsen.

Aroma

Facts

Årgång:
2020
Storlek:
750 ml
Alkohol %:
14,00
Korkvariant:
Kork
Serveringstemperatur:
15-17°C

Serving tips

Anbefalinger