Om produkten
Barbera var förr ett vin som tillsammans med Dolcetto bara drack av de lokala piemontesiska bönderna, ett enkelt och fruktigt vin. Idag har dock Barbera stigit i rykte och tas nu på största allvar av allt fler tillverkare. Stilen kan variera mycket beroende på om vinet är fatlagrad eller inte. Rabino Luigis La Ciapa Barbera Superiore tillhör den senare. Här har familjen lagt alla krafter på ett försök att visa Barbera från sin bästa och lyxigaste sida. Druvorna kommer från sydostvända sluttningar i Canale och vinifieras först en kort stund i stål och överförs sedan till stora 1000 liters fat där vinet utvecklas under de följande 24 månaderna. Efter att vinet buteljerats vilar det ytterligare 6 månader innan det är klart. La Ciapa Barbera skapas alltså inte över en natt, utan är resultatet av det bästa druvmaterialet som familjen har tillgång till, ett strikt urval och en skonsam och tålmodig vinifiering som ger vinet tid att samlas.
Till skillnad från sin välkände storebror Nebbiolo drivs Barbera av sin mörka frukt. Vinet framstår som mörkt i glaset och ordet mörk beskriver även doften. Svarta körsbär, mogna plommon och lakrits följt av lite örter och sekundära nyanser från fatlagring i form av vanilj och kryddnejlika. Liksom Nebbiolo har vinet hög syra, men något mindre tannin/torrsubstans. Servera La Ciapa med rött kött eller lokala charkuterier.