Pietradolce, Nerello Mascalese Etna Rosato 2022

299.00 kr.
customer-list-add

Pietradolce, Nerello Mascalese Etna Rosato 2022

Pietradolce, Nerello Mascalese Etna Rosato 2022

Vår utvärdering

Tillverkad av 100% Nerello Mascalese, som växer på 700 meters höjd på Etnas norra sluttningar. Druvorna skördas för hand i början av oktober. Vinet åldras först i stål och sedan på flaska. Ingen ek här. För aperitif, lätta fisk- och skaldjursrätter och en ostbräda.

Pietradolce är en relativt ung vingård, etablerad 2005 i området Solicciata i staden Castiglione di Sicilia på den sicilianska vulkanen Etnas norra sluttningar. Åkrarna är höga - mellan 600-900 m.a.s.l.

Fälten (20 hektar) är Contrade Rampante, Zottorinoto och Santo Spirito. Dessutom har vingården ytterligare 2 hektar på Etnas östra sida i Contrada Caselle, nära byn Milo. Druvorna växer huvudsakligen som buskar i en mycket stenig jord med lätt sandig lerjord och rika mängder mineraler som kommer från den aktiva vulkanen. Det ger mycket karaktäristiska och unika viner.

Pietradolce är byggd med en stolthet över de rika lokala sicilianska traditionerna och en önskan att återspegla Etnas viner. Därför använder huset också bara de lokala Etna-druvorna: den röda Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio samt den vita Carricante.

Vinrankorna är 90-130 år gamla och främst pre-phylloxera. De röda vinerna lagras på 700 liters franska ekfat 2-3-4 år gamla. Vingårdens logotyp är en triangel med triangelns spegelbild under. Triangeln symboliserar vulkanen och all den rikedom den avger till omgivningen, marken och landskapet.

Pietradolce har två serier av viner: på den ena är etiketten prydd av en "kvinnlig vulkan" - elegant och utsträckt visualiserad - precis som vingården vill att deras viner ska synas. På den andra serien av viner illustrerar etiketten vulkanens explosiva energi.

Vingården är byggd under jord för att respektera det omgivande landskapet, och det är byggt miljövänligt genom att implementera energibesparande tekniker. I källaren har det lagts vikt vid en blandning av konstnärlig touch och gediget hantverk. I lokalerna är de huvudsakliga materialen som används vulkanisk sten, järn, trä och jord från de omgivande fälten, och konstverk från både lokala och internationellt kända italienska konstnärer pryder vingården.

I oktober '21 uttalade Monica Larner från Parker: "Detta är en fantastisk uppsättning viner från Michele Faro och hans familj. Denna egendom är absolut på rätt väg och visar subtila förbättringar, nya tillägg till sin portfölj och större envingård identitet med varje årgång som släpps."

Om produkten

Charmig och seriös rosé med en smickrande bukett rosor i doften och mycket exakta smaker av persika, tranbär och grapefrukt. Stor syra, fräscht och mineraliskt.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Fjäderfä
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.