Om produkten
Vinmakaren Stéphane Cherrier säljer en stor del av sin frukt till andra producenter och lagrar bara det bästa för sig själv. Således är även denna "grundläggande" -Sancerre på en oerhört hög nivå, där de många timmarna av bortskämdhet för vinstockarna på fältet och vinet i vingården verkar allt annat än förgäves. Vinet består av 100% handskördade druvor från Cherriers egna 15-30 år gamla Sauvignon Blanc-vinstockar i byn Verdigny. Omedelbart efter ankomsten till vingården har druvorna pressats och mustet har sedan slutfört sin jäsning på naturlig jäst med efterföljande sex månaders mognad - båda i ståltankar för att undvika kontakt med syre, med vilken druvornas egen fruktiga sprödhet bäst följer hela vägen genom det färdiga vinet.
I aromen översätts detta till inbjudande toner av vita blommor, äpplen, päron, citrusfrukter, nektariner och nyklippt gräs. Känslan på tungan är lätt och livlig med en klar mineral och flintig, krita-liknande beröring, som också i eftersmaken elegant komplimangerar samma aromer som upplevs i näsan.
Klassisk Sancerre som denna är inget annat än en formidabel följeslagare för att kyla skaldjur eller fisk aptitretare, krispiga sallader med olje-vinägerdressing eller till blandade rätter på lunchbordet. Vin rekommenderar att du serverar det vid 7-9 grader under de första fyra åren av livet.
5 stjärnor Gastromand - år 2016: "Underspelad näsa av fet grädde och dike. Munnen är flytande krusbär och väldigt fin. Kom igen, fjordsvängare!"