Om produkten
År 2017 vann vitvintestet i Berlingske 2 maj, men är nu slutsålt. Köp detta 2018 istället. Vi förväntar oss att de kommer i vecka 20.
Namnet "Kalksten" är inte så roligt: jorden i de snidade terrasserna vid tomten "Hahnenböhl" har ett extremt högt innehåll av kalksten och de handskördade Riesling-druvorna förmedlar därmed en raffinerad, mineral, nästan salt smak och struktur i vinet. Först pressas dock druvorna och mosten fermenteras i rostfria tankar, där den har fortsatt att mogna innan tappning.
Det färdiga vinet är torrt med en blygsam antydan till fruktsötma. Med den första vågen av doft från glaset följer lime, apelsinskal och blommahonung försiktigare följt av flinta och gula päron. På tungan råder Rieslings karakteristiska höga men balanserade syra, medan känslor av salt och krita ger en råg, stickande tungkänsla och kännetecknar den långlivade, darrande eftersmaken.
Vi föreslår att du njuter av vinet vid 8-10 grader, där det sticker ut för fisk, skaldjur, milda thailändsk-inspirerade rätter eller för kyckling serverad med sur garnering och färsk sallad på sidan. Prost!