Om produkten
Det är typiskt för Langhes producenter att två olika typer av vin produceras på Barbera: ett friskt, fruktigt, okomplicerat vin med stor tilltalning och sedan ett mer ambitiöst och komplext vin som ofta lagras i barriques. Barbera d'Alba är den friska, primära fruktiga tolkningen av denna attraktiva druva. Mauro gör en genomgående utmärkt version med stor saftighet som utstrålar frukt och är ett perfekt komplement till områdets pastarätter eller en bra pizza.
Till skillnad från Dolcetto har Barbera mycket syra, men i gengäld ett mycket måttligt innehåll av tannin, och det är således den fina balansen med fruktens sötma och syran som är attraktionen och utmaningen här. Det ger ett underbart fruktigt torrvin som upplevs som både generöst och nyttigt även i mångsidiga livsmedelssammanhang.
Veglios Barbera d'Alba är djup rubinröd med en svart kärna och violetta reflektioner i färg. Generös primär fruktig näsa med frukt- och blommantoner. Uttalad fräsch och saftig i munnen med nerv och medelhårighet.