Om produkten
Jean-Francois Galhaud skapade Grenache Noir 2000 från tanken på att göra ett vin i
Fransk Amarone-stil eller en kraftfull Châteauneuf-du-Pape-typ. De 40-60 år gamla vinstockarna
beskärs så att avkastningen hålls nere och druvorna får hänga på vinstockar långt in i
Oktober innan den skördas för hand. Mustet blötläggs med skalen före en lång, sval jäsning.
Minsta filtrering, inget utrymme. Klimatet är perfekt: varmt under dagen och kalla nätter. Det där
är ett vin med en rik, varm, kryddig arom och sammetslen smak.
Familjen Galhaud kommer från Saint-Emilion, men i början av 1990-talet
Francois Galhaud vingård i Languedoc-Roussillon, där det idag är oenologen Hervé
Sabardeil, som tillverkar vinet.
Starkt sydfransk vin på 100% Grenache med rik frukt och mjuk kraft från gamla vinstockar
med få druvor i Roussillon. Smickrande och kraftfull med perfekt balans mellan tannin och
sötma. Du hittar björnbär, svarta vinbär, violer och starka kryddor i balansen
av en friskhet som hjälper till att ge vinet dess populära karaktär. Det är ett vin där du
få bra valuta för pengarna.
Vanligtvis passar Grenache Noir riktigt bra med stekt eller grillat nötkött och ditto lamm,
kokande rätter som fläskkäkar eller osso buco. Vinet blir mjukare om det öppnas och oxideras
ca. en timme innan det ska avnjutas.