Om produkten
Utan tvekan Louis Latours mest framstående visitkort!
Efter vinlössens/phylloxeras härjningar i Europa för över 100 år sedan lyfte Louis Latour all Aligoté och Pinot Noir från 'Grand Cru Corton-Charlemagne' och planterade Chardonnay istället. Därmed bidrog de till att skapa ett av Bourgognes mest prestigefyllda viner och med ägande på över 11 hektar är familjen Latour idag den största ägaren av det kanske största grand cru-märket av dem alla; Corton-Charlemagne.
På fältet skördas allt för hand vid perfekt mognad, och den nypressade druvmusten jäser i källaren på stora ekfat med full malolaktisk jäsning. Därefter följs 8-10 månader i 100% nya ekfat med medium rostat bröd.
Doften är intensiv, överväldigande och förförisk med toner av bl.a. nybakad äppelpaj, citrus, mandarin och anis samt elegant doserade rostade och kryddiga inslag från rätten. Samtidigt är smaken packad med djärv, mogen frukt och en mjuk och krämig kropp, allt möts av en lätt beska från rätten samt en mineralisk, livlig och charmig konsistens och eftersmak som lämnar en storslagen, potent och ändå perfekt matchat helhetsintryck är extremt svårt att överträffa.
Det här är ett helt och hållet överdådigt vin och passar utmärkt till ett brett utbud av rätter på tallriken, speciellt i den mer fiskiga och lättare köttsluten, där bara fantasin sätter gränser. Njut av den i 10-12 grader och spara den i 10, 20 eller 30 år, även om den efter oxidation smakar alldeles utmärkt redan nu!