Om produkten
Felix Jiménez 1-stjärniga Michelinrestaurang, Kiro Sushi, har kallats den bästa sushirestaurangen utanför Japan. Restaurangen ligger mitt i vinälskande La Rioja och man skulle kunna tro att källaren skulle rymma en flaska eller två vin, men nej: det var först när Felix slog sig ihop med den prisbelönta Rioja-producenten Bodegas Ontañón , att de lyckats skapa ett vitt vin som kan utmana grundsmakerna i det japanska köket. Så till vida att Kaori Viura, vad vi vet, är det enda vita vinet som Felix Jiménez just nu serverar till sushi på sin restaurang.
Kaori, som betyder "aroma", är i huvudsak diskret men ändå komplext sammansatt av den lokala, gröna Viura-druvan från 35-åriga ekologiska vinstockar i Rioja Oriental.
Druvorna är handskördade, och det görs experiment med både jästtyper och temperaturer för att styra utvecklingen i önskad riktning inför nästa steg: Sex månaders lagring på ca. ett år gamla amerikanska ekfat, som erbjuder smak och karaktär utan att ta huvudrollen.
De första associationerna framstår som eleganta och unika, i riktning mot sake i vinform, innan toner av soja och jäst ersätts av blommor, citrus och även mer tropisk druvfrukt. På tungan är den lätt salt och livlig med en medel, mild syra och en rak, medelfyllig kropp. Och så avslutas det med grapefrukt, vanilj och peppar i bästa kryddiga Rioja-stil – men med japansk kontrollerad artighet för att hålla den på plats.
Servera Kaori kyld, men helst inte för kall. Prova med ca. 10 grader, och smaka på det med klassikerna från det japanska köket såväl som andra asiatiska rätter där soja snarare än chili dominerar smakprofilen.