Georges Vigouroux, Chateau de Haute-Serre Grand Vin Seigneur 2017

379.00 kr.
customer-list-add

Georges Vigouroux, Chateau de Haute-Serre Grand Vin Seigneur 2017

P O I N T
93
Wine Enthusiast
P O I N T
90
Wine Spectator

Georges Vigouroux, Chateau de Haute-Serre Grand Vin Seigneur 2017

Vår utvärdering

Ett vin till stora stekar, till rött kött, till saftigt lamm och till rejäla rätter med vilt. Nere på La Table de Haute-Serre serverar de även vinet med små bitar mörk choklad till gäster som skippar efterrätten och vi måste säga att det också fungerar förvånansvärt bra! Också ett spännande vin att överraska när man har gäster med preferenser för fina Bordeaux.

Om produkten

Även om Bertrand Gabriel Vigouroux och hans lekkamrat, den världsberömde amerikanske Malbec-experten Paul Hobbs, under de bästa åren plockar frukten från cirka 4 hektar. ur ekvationen att producera de 2 prestigevinerna Cuvée Géron Dadine och Icône WOW, är det fortfarande lämpligt att kalla detta Le Grand Vin de Haute-Serre. Årgången 2010 fanns redan med på Wine Spectators årliga topp 100-lista 2013, och 2017 kallade Paolo Basso (utnämnd till världens bästa sommelier 2016) årgången 2013 för "mon préféré coup de cœur à Bordeaux". (mitt föredragna alternativ till Bordeaux).

Den goda nyheten är att detta är den mest kompletta versionen av vinet vi har smakat hittills. Delikat och subtilt, och långt ifrån myten om att Cahors är det lite dammiga, svarta vinet som helst bör lagras i decennier innan det dricks. Det här är ett fall av stor drickbarhet redan nu och samtidigt blir du rikligt belönad om du investerar i några flaskor och ger vinet lite tid. Det är rent Win Wine!

Château de Haute-Serre har sina 60 planterade hektar. samlades runt slottet sluttande från 320 till 280 meter på den så kallade 3:e platån i förhållande till Lotfloden. Georges Vigouroux köpte slottet 1970 vid en tidpunkt då sluttningarna var täckta av enbuskar och små hämmade ekar eftersom produktionen aldrig hade kommit igång igen efter phylloxeran. men Georges Vigouroux hade kollat ​​upp platsens historia och funnit att slottet en gång hade producerat något av Frankrikes mest hyllade vin, som hade gnuggat sig med Château Margaux och andra stora viner. Ett omfattande arbete gjordes för att restaurera vingårdarna och renovera slottet och 1997 släpptes de första vinerna från årgången 1995. Sedan dess har Château Haute-Serre, som man förstår, positionerat sig som ett av de säkraste korten i hela Cahors-distriktet, och slottets nya restaurang, under ledning av den unge kocken Allan Duplouich, tävlar om den första stjärnan i röd Michelin-guide.

Vinframställningsprocessen är traditionell med sortering av defekta bär och avlägsnande av alla stjälkar före jäsning med frekvent omrörning under temperaturkontroll i rostfritt stål och betong. Le Grand Vin blandas sedan i januari och mognar 12 månader på nya fat och 6 månader i betong och resten 18 månader på använda, nästan neutrala fat med klarning med äggvita under processen och en lätt filtrering i samband med tappning på flaska.

Bara ett härligt vin med dofter av mörka körsbär, svarta vinbär, jordgubbar, kanel, vanilj och andra kryddor från tiden i ekfaten. Fin fyllighet utan att någonsin tappa kontakten med elegans. mogen saftig frukt och avsevärd friskhet mot en lång silkeslen finish, etablerad med hjälp av redan älskvärda tanniner.

Serving tips

Biff på grillen
Mörkt kött
Stekrätter
Vilt

Anbefalinger

Lila viner

Kraftig & fruktig
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, söt lakrits, söt tobak, kanderade bär, kaffe, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Södra Frankrike, Spanien, Portugal, Ribera del Duero, Priorat, södra Italien, Kalifornien, Argentina och Australien.
Druvor & typer Cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, syrah, grenache, primitivo/zinfandel, negroamaro, carmenere och malbec.