Om produkten
Ett helt friskt och saftigt vin från Fontodi. Sangiovese-druvan visar sin sanna karaktär med färska toner av röda körsbär, lätt sprucken buske och en bra frisk sommarbris. Smaken är exakt och skarp som en knivkant. Här är färska toner av röda bär, en aning yoghurt och god smakintensitet. En relativt hög fruktsyra, som balanseras fint av mogna tanniner från druvskinnet.
Dino är uppkallad efter Giovannis far som grundade vingården 1968 och är en hyllning till honom. Vad Giovanni vill ha här är att gå hela vägen tillbaka till rötterna, göra allt som man gjorde i gamla dagar, utan att dölja fruktens karaktär. Vinet lagras i historisk amfora, kallad ochi, som tillverkas av familjens eget terrakottaföretag. Druvorna skördas för hand och fylls i lerkrukan, där de ligger i 12 månader, ofiltrerade och ostörda. Burkarna står i vinkällaren vid naturligt hög luftfuktighet och stabil temperatur. Vinet tillsätts inget svavel eller andra saker, men utvecklas naturligt och långsamt i burken. Vinets första kommersiella årgång var 2012, men Giovanni har experimenterat med vinet i en handfull år innan han valde att släppa det. Vanligtvis för Fontodi kommer vinet först på marknaden när kvaliteten är högklassig. Vinet flaskas ofiltrerat och utan svavel.