Om produkten
Domänen har 38 hektar av de bästa terroirerna, där det myllrar av de stora, rundslipade stenarna som tillför vinerna den karakteristiska mineraltonen. Stenarna absorberar solens ljus och värme och hjälper druvorna att mogna optimalt. Under årets cykel arbetar rötterna djupt under jorden, där de absorberar mineraler och näringsämnen som tillför smak. Medelhavsklimatet, som påverkas av Mistral-vinet, ger de optimala förutsättningarna för friska druvor. Domaine de la Solitude gör en dygd av att hålla fast vid det bästa från det förflutna och odlar många olika druvsorter för att skapa den bästa vinsymfonin. Det är förstås treklyvd Grenache, Syrah och Mourvedre, som ger vinerna färg, kraft, styrka, fyllighet och mjukhet. De kompletteras – beroende på önskad vinstil – av små doser av Clairette, Roussanne, Bourboulenc, Grenache Blanc, Counoise och Clairette Rose, som tillför lätthet, förfining och små, subtila nyanser som kompletterar symfonin.
Skördeavkastningen hålls nere på i genomsnitt ca. 33 hl/ha. Alla druvor skördas för hand när de har nått full mognad. Druvklasarna sorteras noggrant innan de transporteras i små lådor på 20 kg till vingården för ytterligare noggrann sortering. Druvorna macereras kort och pressas sedan. Roussanne och Grenache Blanc jäser och mognar på ekfat, medan Clairette, Bouboulencs och Picpoul samjäser i tankar. Roussanne är den enda druvan som genomgår malolaktisk jäsning. Cirka. 10% av druvorna är vinifierade med lång skal-maceration, vilket är vanligt för röda druvor. Drygt hälften av vinet åldras "sur lie" i 10 månader. Vinet buteljeras sedan utan föregående klarning eller filtrering.