Chateau Béla (Egon Müller), Riesling Stúrovo Chateau Béla 2019

299.00 kr.
customer-list-add

Chateau Béla (Egon Müller), Riesling Stúrovo Chateau Béla 2019

Chateau Béla (Egon Müller), Riesling Stúrovo Chateau Béla 2019

Vår utvärdering

Ett fint vin med toner av äpplen, vindruvor och andra citrusfrukter, som levereras på lätt mineralbas. Rik och samtidigt aromatisk. Distinkt rieslingkaraktär, men utan surheten som lyfter de bästa tyskarna, och trots att Donau flyter mindre än 10 km. borta, hellre Alsace än Wachau i sin profil.

Kanske lite freaky, men definitivt ett vin som alla som gillar riesling borde smaka en gång, och på grund av fylligheten, gärna till maten. Prova till exempel med en wienerschnitzel med blåbärssylt och åkersallad, precis som man gör i Château Bélas Vinotheca, som även fungerar som en rustik restaurang på sommaren.

Om produkten

Det är inte många slovakiska viner som hittar till Danmark, och hade det inte varit för den ikoniske tyske trollkarlen Egon Müller hade det knappast varit möjligt att piska fram denna spännande Riesling.

Men nu är det så att Egon Müller tittade österut när han hittade sin livskamrat. Hustrun Valeska är alltså barndomsvän med grevinnan Ilona von Krockow, som köpte Château Béla tillbaka till familjen 2000, och när det beslutades att de omfattande renoveringarna av slottet, som uppgick till mer än 100 miljoner €, även skulle inkludera ett återupptagande av produktionen av slovakiska Donauviner, frågade Ilona om Egon Müller skulle stödja projektet.

Det skulle Egon Müller vilja, och vinerna från Château Béla är alltså ett joint venture mellan Ilona von Krockow, hennes man Mathias von krockow, Egon Müller och, lika viktigt, vinmakaren Miroslav Petrech, känd i Slovakien.

Vinet är gjort på frukten från de nu 7 ha. som planteras med dels gamla vitaliserande rieslingrankor, dels (och främst) nyplanteringar med rieslingrankor från Mosel. Druvorna skördas för hand med omsorg både i vingården och framför källaren. Hela druvklasarna pressas sedan direkt varefter musten jäser i rostfritt stål utan främmande jäststammar. Vinet mognar "sur Lie" i ståltankarna i minst 9 månader innan buteljering, vilket vanligtvis sker i juli-augusti.

Serving tips

Anbefalinger