Champagne Bonnet-Ponson, Seconde Chamery 1. Cru Extra Brut Natur 2020

999.00 kr.
customer-list-add

Champagne Bonnet-Ponson, Seconde Chamery 1. Cru Extra Brut Natur 2020

Champagne Bonnet-Ponson, Seconde Chamery 1. Cru Extra Brut Natur 2020

Vår utvärdering

En vacker Champagne där frukten har varit så fint mogen att man inte missar doseringen som balanserar syran och lyfter frukten i så många andra mousserande viner. Fint skummande och med snyggt ihållande bubblor och med en härlig, milt blommig näsa, som även bjuder på vinbär, persikor, lime, druva och anis. Mer ihållande i munnen med fina rena citrusrika toner och en nästan salt mineralitet som bidrar till den aptitretande och uppfriskande känslan. En Champagne som med ett säkert grepp om smaken slår in dörren till naturvinsuniversumet och visar oss att om talangen räcker till blir de så kallade "Funkinees" blygsamma.

Om produkten

Champagne Bonnet-Ponson är en av många Récoltant Manipulant, vilket gör det så mycket mer spännande att ta itu med de franska bubblorna, och här med den lilla rosett som förutom smak också handlar om hållbarhet och lägre ingrepp. Det är Cyril Bonnet som sätter igång den nya riktningen. Han är 6:e ​​generationen i raden och kom hem till gården 2013 under förutsättning att insekticider, ogräsmedel och syntetiska fungicider måste upphöra. Och här 8 år senare är alla familjens cirka 50 små tomter formellt ekologiska. Det är bara det lilla problemet att familjens så kallade "vin de reserve", som de använder för att definiera husstilen, kommer från något som liknar ett Solera-system och det gör att det finns en pågående twist med myndigheterna om när viner kvalificerar sig för att få den ekologiska stämpeln.

De problemen finns inte med denna Seconde Nature, då det uteslutande är frukt från 2018 och detta är alltså verkligen en årgångschampagne. Det är uteslutande frukt från Premier Cru-fälten runt Chamery på Montagne de Reims, närmare bestämt de tre sydostvända fossila och kalkstensrika Lieux-Dits "les Vigneules", "les Spectres" och "Les Caquerets".

Skörden är manuell och det är uteslutande den friflytande musten från pressningen (Le Coeur de Cuvée) som letar sig direkt in i använda 228 och 400 liters fat där den förvandlas till vin utan främmande jäststammar, men tillsammans med en jäst. kultur som förökas från druvor plockade på "les Spectres" en vecka före själva skörden. Alla fat får genomgå malolaktisk jäsning och vinerna mognar i upp till 9 månader innan den slutliga cuvéen blandades och buteljerades i maj 2019 utan klarning, filtrering eller tillsats av svavel. Flaskorna fick sedan mogna i 18 månader innan de fick sin Champagnekork i oktober 2020 utan tillsats av någon liqueur d'expédition.

En vacker Champagne där frukten har varit så fint mogen att man inte missar doseringen som balanserar syran och lyfter frukten i så många andra mousserande viner. Fint skummande och med snyggt ihållande bubblor och med en härlig, milt blommig näsa, som även bjuder på vinbär, persikor, lime, druva och anis. Mer ihållande i munnen med fina rena citrusrika toner och en nästan salt mineralitet som bidrar till den aptitretande och uppfriskande känslan. En Champagne som med ett säkert grepp om smaken slår in dörren till naturvinsuniversumet och visar oss att om talangen räcker till blir de så kallade "Funkinees" blygsamma.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.