Champagne Bonnet-Ponson, Extra Brut Rose Cuvee Perpetuelle

649.00 kr.
customer-list-add

Champagne Bonnet-Ponson, Extra Brut Rose Cuvee Perpetuelle

Champagne Bonnet-Ponson, Extra Brut Rose Cuvee Perpetuelle

Vår utvärdering

En mycket välkomnande Champagnerosé, som tilltalar mer än de flesta andra Champagner med så låg dos. Den är fint skummande och står sedan med ihållande pärlor samtidigt som den underhåller med inbjudande söta sommarbär, färsk brioche, honung, rosa druva och blommande citrus. Först och främst fräsch och gnistrande ren, men inte heller utan fyllighet och med en härlig saftighet som nästan upplevs som förförisk.

Om produkten

Champagne Bonnet-Ponson är en av många Récoltant Manipulant, vilket gör det så mycket mer spännande att ta itu med de franska bubblorna, och här med den lilla rosett som förutom smak också handlar om hållbarhet och lägre ingrepp. Det är Cyril Bonnet som sätter igång den nya riktningen. Han är 6:e ​​generationen i raden och kom hem till gården 2013 under förutsättning att insekticider, ogräsmedel och syntetiska fungicider måste upphöra. Och här 8 år senare är alla familjens cirka 50 små tomter formellt ekologiska. Det är bara den lilla varningen att familjens så kallade "vin de reserve", som de använder för att bland annat definiera stilen och förena uttrycket i denna Rosé Cuvée Perpetuelle, kommer från något som liknar ett Solera-system, och detta innebär att det tar lite längre tid att få sätta den ekologiska stämpeln på flaskorna.

Detta är ett vin baserat på 2015 års skörd. 50 % Pinot Noir, 25 % Pinot Meunier och 25 % Chardonnay, skördade från cirka 35 år gamla vinstockar på Premier Cru-skiften runt Chamery, Vrigny och Coulommes la Montagne på den västra delen av Montagne de Reims. Musten förvandlas till vin i rostfritt stål utan främmande jäststammar, men tillsammans med en jästkultur som förökas från druvor som plockats en vecka innan själva skörden. Alla vinerna får genomgå malolaktisk jäsning under de 7 månader som går innan den avslutande cuvéen blandas med hjälp av 8-10 % av familjens fatlagrade Pinot Noir Chamery Rouge och upp till 30 % "vin de reserve" från föregående år. Vinet buteljeras sedan i maj 2016 utan klarning och filtrering och med enbart en återhållsam användning av svavel, och efter den förnyade jäsningen mognas det i 48 månader innan det hälls upp i Extra Brut i oktober 2020 med en låg dos på bara 1, 5g /L med en hemmagjord liqueur d'expédition.

En mycket välkomnande Champagnerosé, som tilltalar mer än de flesta andra Champagner med så låg dos. Den är fint skummande och står sedan med ihållande pärlor samtidigt som den underhåller med inbjudande söta sommarbär, färsk brioche, honung, rosa druva och blommande citrus. Först och främst fräsch och gnistrande ren, men inte heller utan fyllighet och med en härlig saftighet som nästan upplevs som förförisk.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.