Bodegas Granbazán, Albarino Veigalobos 2019

699.00 kr.

Bodegas Granbazán, Albarino Veigalobos 2019

Bodegas Granbazán, Albarino Veigalobos 2019

Om produkten

Prestigefylld och unik single vineyard-vin i absolut världsklass! Granbazán kommer med detta vin att framhäva Albariños sanna potential, vilket har resulterat i detta bländande och terroir-driven mästerverk. Balsamisk, saltig, smärtsamt intensiv och otroligt elegant. Utan tvekan det mest strama, syratäta och raffinerade i producentens portfölj, men samtidigt det mest komplexa och lagringsdugliga. Doften är en som man inte kan släppa, med en symbios av söta plommon, gula äpplen, vita rosblad, citronolja och färsk oregano, ackompanjerad av krossade ostronskal, mynta och akaciablomma. Strukturerad, balsamisk och något krämig mun, med en elektrisk fruktsyra som växer och vibrerar. Smaken erbjuder en enorm fruktig komplexitet, med toner av aprikos, syrligt-söta grapefrukter, kvitten och päronkompott, omgärdad av orangefärgade sommarblommor, saltvatten och gröna medelhavsörter. Diskreta toner av färsk lakrits, cashewnötter och nybakat bröd svävar elegant i bakgrunden och smeker vinets frukt och mineralitet.

En ostoppbar, energirik och saltkoncentrerad avslutning, där den besk-saftiga druvan leker med syran. "Veigalobos" är helt enkelt en unikitet - en sann ambassadör för Albariño, Rías Biaxas och hela Galicien! "Veigalobos" är ett helt nytt (2018 är första året), ambitiöst single vineyard-projekt från Granbazán. Målet är att framhäva och visa världen hur Albariño-druvan och detta unika område kan skapa viner i absolut världsklass. Frukten kommer från den endast 2,85 hektar stora vingården "Finca Cobas de Lobos", belägen vid floden Umias stränder. Extrema odlingsförhållanden och en kylig maritim påverkan, med mycket sandiga jordar täckta av mjuk vegetation. Förhållanden som skapar en mycket lång växtsäsong (långsam mognad av druvorna), vilket resulterar i ett vin med stor aromatisk komplexitet och mycket kraftig syra. Alla druvor skördas för hand och selekteras noggrant innan de kommer till vineriet. De avstjälkade druvorna krossas och genomgår kallmaceration (utblödning av druvskalen i musten) i hela 4 dagar för att extrahera arom och smak samt förbättra vinets textur genom att dra ut lite tanniner. Musten jäser på temperaturkontrollerade ståltankar, följt av lagring på jästfällningarna ("sur lie") i 26 månader, vilket bidrar med fyllighet, krämighet och komplexitet.

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.