Om produkten
Lugana ligger vid Gardasjöns södra ände, och vinet här är enbart tillverkat av Trebbiano di Lugana - en druva som Sergio Zenato redan från början såg en enorm potential i. Satsningen på denna druva väckte ursprungligen en del lokala skakningar på huvudet, men tystnade när det färdiga resultatet visade sig vara helt förtrollande. Hemvisten för Zenatos vita viner, tillverkade av Trebbiano di Lugana, är de historiska vinodlingarna i Massoni, väster om Peschiera del Garda. Här har druvorna optimala förhållanden med ler- och kalkhaltig mark och många soltimmar. Druvorna till vinet kommer från äldre vinrankor (upp till 25 år gamla) och skördas i början av september. När skörden är i hamn sker jäsningen i upp till 20 dagar i ståltankar. Därefter lagras vinet i 4-5 månader i ståltankar följt av 2-3 månader i flaskan innan vinet släpps. Vinet framstår glänsande strågult i glaset. Bouqueten är fräsch med fruktiga toner av persikor, grapefrukt och ananas. Det är en torr, fräsch och strukturerad vin som avslutas med en härlig mjukhet.