Om produkten
Den nu 27-årige vinmakaren Felix Heimes anslöt så sent som 2016, då hans föräldrar tog över efter Dr. Jochen Siemens och döpte om fastigheten med de brantaste backarna ner till Saarfloden till Weingut Würtzberg, men den före detta vinmakaren Franz Lenz har stannat kvar på posten och eftersom han har skapat klassviner längs Saar i mer än 40 år är kontinuiteten garanterad . Tillsammans med Felix och familjen, som är mycket investeringsvilliga, letar han nu efter inget mindre än det exceptionella på vägen mot sin pension. Och det nya projektet har fått en bra start. Weingut Würtzberg har redan stormat in i de ledande tyska vinguiderna och i november 2019 stannade även James Suckling förbi och skänkte bland annat årgången 2019 av denna Riesling med 89 poäng. Och det är – ska vi säga hej och säga – ett högt betyg för en så kallad "Gutswein".
Här har vi nått 2021 - den 6:e årgången under den nya regimen - och återigen är det en årgång där Felix fick hjälp av Franzs djupa kunskap om vinstockarna i de branta sluttningarna både när det gäller val av beskärningstider och planering av skörden.
Denna Riesling Trocken är signaturvinet från Weingut Würtzberg. Den är skapad av frukt från Serriger Antoniusberg och paket på Serriger Herrenberg skördade under de första veckorna i oktober för att säkerställa att den karakteristiska skarpa Saar-syran fortfarande kunde kännas och för att säkerställa att de torra vinerna inte var för alkoholtunga. Skörden är manuell och druvorna transporteras upp till vingården i små plastlådor där sortering sker innan alla stjälkar tas bort och druvorna pressas. Den friflytande musten leds sedan direkt in i rostfria ståltankar utan användning av pumpar, där jäsningen långsamt börjar utan tillsats av främmande jäststammar och jäser upp till 12% och en restsötma på 7g.
Uppfriskande näsa med härliga toner av päron, rosa druva och krusbär. Aromatisk med lekfull citrus och mineralitet, inte klumpig, men å andra sidan med en underbart saftig känsla genomgående. Saarviner hyllas ofta för sin distinkta underliggande syra, men så är det inte riktigt med Würtzberg. Här är baren mild och bekymmersfri och vinet glider så enkelt över tungan att det är svårt att inte bli lite glad!
Underbar som aperitif. Självklart på menyn på varje sushirestaurang, en underbar lekkamrat i det salta köket och inte minst trevligt att alltid ha i kylen för tänk nu om...