Weingut Buchegger, Grüner Veltliner HG 2023

219.00 kr.
customer-list-add

Weingut Buchegger, Grüner Veltliner HG 2023

Weingut Buchegger, Grüner Veltliner HG 2023

Vår utvärdering

Det doftar av blommande kaprifol, melon, äpplen, färska örter och krossad vitpeppar, och sedan kombineras saftighet, lockande citrus och mineralitet på ett elegant sätt i munnen. Lättsam, nästan oseriöst.

Underbar som aperitif, speciellt i det varma vädret, och en trevlig lekkamrat i det salta köket tillsammans med till exempel fisk- och skaldjursrätter från det nya nordiska köket.

Om produkten

Bucheggers "Holzgasse", som fått sitt namn efter en mysig liten väg med flera pubar (Heuriger) i Gedersdorf, har alltså blivit "HG", men som Silke Mayr säger har det inte varit förbjudet att kalla vinet Holzgasse: "Wir haben aber nichts dagegen, wenn Sie ihn weiter Holzgasse nennen!"

Nu som tidigare är detta den så kallade "öppnaren" på Buchegger och med vinet i glaset finns det ingen anledning att oroa sig. Återigen demonstreras den höga basnivån som blivit Bucheggers signum genom åren, och eftersom den är sammansatt av frukt från de tidigast skördade druvorna är den återigen mild, lätt kryddig och extremt uppfriskande. Eller som Silke Mayr säger: "Mit einem Wort: kein einfaches „Weinderl“, sondern ein echter Buchegger-Wein."

Frukten kom till en början från vinstockar som stod upp bakom Holzgasse, men efterhand, allt eftersom den blev framgångsrik, blev det flera olika små skiften på den berömda 10 km. lång sträcka från Landersdorf i Kremstal och vidare mot Hadersdorf inne i Kamptal ingår. Som ett resultat blev vinet "gränsöverskridande", och förlorade rätten till de två kända namnen, och därför står det "helt enkelt" "Wein aus Niederosterreich" på flaskorna.

Druvorna är handskördade med omsorg om klasarna ute på fältet. De har kört bra 10 km. upp till vingården i Dross i stora metallbaljor och här pratar vi om en noggrann hel buntpressning varefter musten får sätta sig några timmar innan den förvandlas till vin vid låg temperatur i rostfritt stål utan någon form av manipulation. Detta följs av 4 mognader i tankarna, innan vinet filtreras och buteljeras.

Serving tips

Aperitif
Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.