Gian Luca Colombo (f. 1983) grundade vingården 2011 och hans kantina ligger i Roddi, en av de 11 kommunerna i Barolo DOCG: s produktionszon. Han hänvisar till sig själv som en enologo e viticoltore, vinmakare och vinmakare och tillhör en ny generation Langaproducenter med sitt eget förnyelseprojekt och sin egen smakestetik och vi tvekar inte att kalla honom avantgarde i ordets bästa bemärkelse: hans synsätt uttrycker inte bara produktionsfilosofi, men markerar också ett genombrott jämfört med tidigare och han är avgörande för att utmana föreställningarna om Langas viner genom att visa hur de också kan vara. Gian Luca ligger i framkant av utvecklingen inom fältet och drivs av både nyfikenhet och vetenskaplig insikt, men han har också en stark medvetenhet om tradition och han uppfattar det som en styrka att han inte begränsas av familjeorienterade sätt att göra saker och att ger honom frihet att fatta sina egna beslut och föra dem till liv. Vi förstår hans projekt som ett försök att förnya eller uppdatera den redan uppdaterade traditionalismen och kommer att utveckla detta närmare i det följande.
Gian Luca har en magisterexamen i vinodling och oenologi från universitetet i Turin (från 2010) och har många års praktisk erfarenhet som önolog, konsult och vinmakare även för andra producenter och 2014 fick han det så kallade Giulio Gambelli-priset och utsågs till Italiens bästa ungdom. oenolog under 35 år. Hans tillvägagångssätt på fältet och i källaren är informerad av modern vetenskaplig insikt, men formas också av Langas historia och i fältarbetet organiskt och ofta experimentellt och med fokus på vinstockarnas hälsa för att uppnå det bästa tänkbara druvmaterial som uttrycker platsens speciella anda. geni loci. Detta fokus på växtskydd leder honom till att experimentera med alternativa odlingsmetoder på fältet så att han också kan undvika att använda bekämpningsmedel, fungicider och herbicider. Hans vingårdshantering omfattar därför både experiment med jordstammar, bindnings- och beskärningssystem och han är en anhängare av den så kallade Simonit & Sirch-metoden, utvecklad av italienarna Marco Simonit och Pierpaolo Sirch, en metod som också används på Domaine Leroy i Bourgogne. och Chateaux Latour, Ausone och d'Yquem för att nämna några högprofilerade producenter. Men han experimenterar också med buskar och han arbetar med en entomolog för att kunna undvika oönskade insekter på åkrarna och locka önskat och han försöker sätt att undvika användning av kopparsulfat i fältet: Kopparsulfat används för att kontrollera mögel och kan ackumuleras i jorden och kan bland annat skada bin.
I källaren arbetar han med långa macerationstider vid mycket låga temperaturer och han föredrar botti di rovers för att lagra sina viner och är starkt reserverad för nya, rostade barriques. Enkelt uttryckt arbetar han med att förnya den redan uppdaterade traditionalismen och stilistiskt kan man därför prata om nytraditionalism. Vinerna är tekniskt framstående men samtidigt själsliga, de är smidiga och eleganta och utstrålar saftig frukt och kännetecknas av en utsökt balans och stor drickbarhet och just efterfrågan på bevibilità är ett avgörande inslag i hans smakestetik. Gian Luca föredrar viner med måttlig alkohol och även om årgångarna i Langa i allmänhet är varmare än någonsin tidigare, lyckas han ofta skapa svala, färska viner genom intelligent vingårdshantering. Han har varit den första i Langa som på allvar knäckt koden för Pinot Nero, som är särskilt gåtfull här och den är bland Italiens finaste; Barbera d'Alba och Nebbiolo d'Alba är av exceptionell kvalitet och 2016 har han producerat den första Barolo under sitt eget namn, en Barolo från Roddis enda MGA: Bricco Ambrogio och det förväntas att fler kommer i framtiden. Gian Luca Colombo är en framtidens man och vi är säkra på att han snart kommer att få sin egen plats bland Langas redan etablerade namn.