Domaine de Bila-Haut

3 varor

Anbefalinger

Visar: 3 varor
Domaine de Bila-Haut, Collioure Rouge 2016
Domaine de Bila-Haut, Collioure Rouge 2016
499.00 kr.
customer-list-add
Finns i lager
- Leverans 3-8 dagar
Domaine de Bila-Haut, Banyuls Rimage 2021 50 cl.
Domaine de Bila-Haut, Banyuls Rimage 2021 50 cl.
249.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar
Domaine de Bila-Haut, Latour de France Occultum Lapidem 2017
Domaine de Bila-Haut, Latour de France Occultum Lapidem 2017
249.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar

Sedan han gick med i det ärevördiga familjeföretaget Tain l’Hermitage 1989, har Michel Chapoutier utvecklats från att bara vara nästa generation till att vara en rockstjärneliknande ikon i vinvärlden. han köpte sig tidigt fri från inflytande från och hänsyn till familjen och inledde en expansiv omställning till hållbar ekologisk produktion i en tid då man av kollegor fortsatte att hävda att det var om inte omöjligt så för riskabelt.

De hade fel, och under de senaste 30 åren har M. Chapoutier blivit en förebild för en hel generation av vinmakare som ville gå den hållbara vägen samtidigt som de förde Michel Chapoutiers äventyrliga anda och vilja att böja bågen till bristningsgränsen. honom långt bort från de historiska sluttningarna av norra Rhône. Därmed fick han vinteranställning redan 1997 i Victoria, Australien och med förvärvet av Domaine de Bila-Haut 1999 började det europeiska äventyret, som nu förutom Frankrike även omfattar Spanien, Portugal och Tyskland.

Domaine de Bila-Haut var dock det första franska äventyret utanför Rhônedalen och enligt uppgift också projektet närmast Michel Chapoutier. Därmed presenteras alltid domänens toppviner efter de stora vinerna från Hermitage och Côte-Rôtie, vid inbjudan till en provning i huvudkontoret i Tain l'Hermitage, och under de senaste 10 åren bland annat David Schildknecht från The Wine Advocate och den respekterade brittiske reportern Jancis Robinson delade generöst med sig av sin entusiasm för vinerna.

Efter köpet var det tyst runt Domaine de Bila-Haut i hela 6 år medan Michel Chapoutier och hans team försökte ställa de flera platserna 70-100 år gamla Grenache och Carignan vinstockar på de branta skifferrika sluttningarna till den strikta biodynamiska regeluppsättning och där det inte gick att göra planterades Syrah så att den kungliga druvan i norra Rhône kunde profilera vinerna.

Parallellt med Michel Chapoutiers sökande efter det optimala uttrycket i Roussillon arbetade de lokala myndigheterna för att profilera de bästa byarna enligt samma modell som den vi känner från Côtes du Rhône och idag är de 5 byarna Lesquerde, Caramany, Tautavel, Latour de France och Les Aspres genom att etablera sig som en överbyggnad till byarna i Côtes du Roussillon.