"Kvalitetsviner skapas i fältet – inte i vinkällaren." Detta är den vägledande principen och den professionella filosofin för alla seriösa vinmakare, vars huvuduppgift är att analysera druvornas inneboende egenskaper och omvandla dem till en fulländad sensorisk upplevelse.
Abdyika vingård grundades 2005 av familjen Ganev och några svenska "vinälskare", med ambitionen att skapa unika kvalitetsviner från Bulgarien. Egendomen ligger i det sydvästra hörnet av landet, där fyra berg bildar Strimonadalen – ursprunget, "Grand Cru", för Melnik-druvorna.
Urvalet av druvsorter, motståndskraftiga mot torka, plantering, träningsformationer samt skörd optimerades med det enda syftet att uppnå druvor av högsta kvalitet.
Idag sysselsätter Abdyika ett dussin arbetare som har vinodlingens hantverk i arv från sina föräldrar. Även den mest avancerade mekaniseringen och agrokemin idag kan inte utmana det mänskliga hantverket i vingårdens arbete. Arbetsuppgifter som beskärning, trimning av skott, reduktion av druvklasar, gallring av blad, ogräsrensning, gång på gång fram till skörden, utförs individuellt för varje vinranka med omsorg och i rätt tid.
Abdyikas vinkällare är byggd på gården och utrustad med moderna, temperaturkontrollerade tankar. Antalet och storleken är optimerade för druvornas sorter och dagens skördevolymer.
Abdyikas vinstilar utvecklas och komponeras av Lars Torstenson, Anders Melldén och Abdyikas vinmakare Ivo Todorov. Målet är att skapa ett vin som är typiskt för regionen, med en stil som är optimal för druvornas sorter, återspeglar årgångens karaktär och betonar vingårdens terroir.