Vinhos Barbeito, Madeira Verdelho 10 Years Old

499.00 kr.
customer-list-add

Vinhos Barbeito, Madeira Verdelho 10 Years Old

Vinhos Barbeito, Madeira Verdelho 10 Years Old

Vår utvärdering

Ett lätt gyllene vin som inleder med en komplex blombukett och varma rökiga och peppriga kryddor som passar bra med inslag av torkad aprikos och picklad mandarin. Mild, mycket välbalanserad och ihållande i munnen, där ett underliggande flöde av citrus möter dig och gör att upplevelsen av sötma minskar samtidigt som fräschören ökar. Mitt i en värld av alla sorters viner är detta flytande och fascinerande kulturhistoria.

En Madeira som, som denna, inte kan avgöra om den ska vara halvtorr eller halvsöt är ett utmärkt men tyvärr också något förbisett aperitifalternativ. Mogna hårdostar är dess hemmagräs och det är även spännande med rökt lax och mogen spansk skinka. Slutligen kan du också leta efter inspiration i Babettes Gästbok och hälla den i en intensiv consommé som ett alternativ till den Amontillado Sherry som Karen Blixen valde i romanen.

Om produkten

Denna Verdelho är en utmärkt introduktion till den halvsöta, eller kanske snarare halvtorra sidan av Vinhos Barbeitos spännande och högprofilerade universum av Madeiraviner. Det kan smakas att Barbeitos vinmakare med det imponerande namnet Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas verkligen har förmågan och medlen att söka efter det ultimata uttrycket.

Druvorna skördas från olika skiften runt São Vicente och Prazeres, där olika familjer, några i 6:e och 7:e generationen, tar hand om och vårdar vinstockarna. Druvorna körs ner till vingården på små lastbilar där de pressas och påbörjar sin jäsning i rostfritt stål. Jäsningen stoppas med druvsprit när restsockret närmar sig 70g per liter och sedan mognar vinet på gamla 300-700 liters franska fat på Canteiro-vis (d.v.s. utan konstgjord uppvärmning för att påskynda utvecklingen).

Denna Verdelho mognar uteslutande i lagret som heter "O armazém C". Här svänger temperaturen knappt med årstiderna och det gör att vinerna på faten verkar exceptionellt fräscha när de efter 10, 12 och ibland 14 år sätts ihop, filtreras och buteljeras.

Serving tips

Anbefalinger