Om produkten
Detta vin från de olika varianterna av Boal-druvan är en utmärkt introduktion till den halvsöta, eller kanske snarare halvtorra sidan av Vinhos Barbeitos spännande och högprofilerade universum av Madeiraviner. Det kan smakas att Barbeitos vinmakare med det imponerande namnet Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas verkligen har förmågan och medlen att söka efter det ultimata uttrycket.
Druvorna skördas från olika tomter runt Campanário, Estreito da Calheta och Prazeres, där olika familjer, några i 6:e och 7:e generationen, tar hand om och vårdar vinstockarna. Druvorna körs ner till vingården på små lastbilar där de pressas och påbörjar sin jäsning i rostfritt stål. Jäsningen stoppas med druvsprit när restsockret närmar sig 90g per liter och sedan mognar vinet på gamla 300-700 liters franska fat på Canteiro-vis (d.v.s. utan konstgjord uppvärmning för att påskynda utvecklingen).
Denna Boal mognar uteslutande i lagret som heter "O armazém C". Här svänger temperaturen knappt med årstiderna och det gör att vinerna på faten verkar exceptionellt fräscha när de efter 10, 12 och ibland 14 år sätts ihop, filtreras och buteljeras.