Puligny-Montrachet i Côte de Beaune är utan tvekan ett av de mest kända områdena för produktion av vitt vin i världen.
I storlek upptar Puligny bara hälften av Meursults areal och 2/3 av Chassagnes - båda vita vinproducerande angränsande kommuner, men i berömmelse slår Puligny dem båda. Det är i jorden man måste hitta orsaken till den speciella kvaliteten på Puligny-Montrachet. Förutom Burgundys klassiska blandning av kalk och lera, finns här lager av stenar som säkerställer en god dränering och samtidigt absorberar värmen vid ytan och avger den senare.
Kommunen är skyldig vattnet eftersom området under medeltiden var känt för sina mineralvattenkällor och träskområden. De finns fortfarande till denna dag (på gammalt franska kallas träsket "pol"). Från Poligny - platsen med vatten - blev det Puligny, och som flera andra kommuner under 1800-talet fick byn ge sitt namn till den bästa vingården i området. Här var det Grand Cru-fältet Montrachet som gav namnet, ett fält som Puligny måste dela med grannkommunen Chassagne, liknande Grand Cru-fältet Bâtard-Montrachet. Kommunen Puligny har dock två Grand Cru-fält för sig, nämligen Chevalier-Montrachet och Bienvenues-Bâtard-Montrachet och flera andra utmärkta 1st Cru-fält.