Om produkten
Quintas de Melgaço i det nordöstra hörnet av Portugal mindre än 1 km. från Minho-floden och den spanska gränsen har nått en storlek som har inneburit att de har lyckats sparka in dörren till den internationella vinscenen och särskilt deras olika viner på Alvarinho-druvan har blivit referenspunkter för de många vinälskare runt om i världen som har öppnat sina ögon för de speciella egenskaperna hos denna druva.
Quintas de Melgaço är en underbar blandning mellan en privat vingård och ett kooperativ som lanserades av Amadeu Abílio Lopes, som, efter att ha tjänat mycket pengar i Brasilien, återvände hem till sin hemregion och gav ut ett slags offentligt aktie till de lokala vinodlarna. De gick inte till fickorna och de skulle inte längre sälja sina druvor till ett fast pris per kilo, utan istället blev de ett slags delägare till företaget och deras inkomst berodde i slutändan på försäljningen av de viner som deras druvor omvandlades.
Konstruktionen, som gradvis har fått mer än 400 aktieägare, har just kunnat fira sitt 25-årsjubileum och i samband med festligheterna beaktades statusen för de enskilda vinerna. Och här var det intressant att kunna följa hur de enskilda vinerna i etableringsfasen skickades ut i världen för att skörda medaljer vid International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Mundus Vini etc. varefter de regelbundet dök upp med ledande nationella och internationella kritiker.
Alla rapporterade årgångar av denna QM Alvarinho har under de senaste 10 åren rutinmässigt rört sig om inte övre än de övre luftlagren hos de två ledande portugisiska opinionsbildarna Revista de Vinhos Vinho Grandes Escolhas, och vinet kallas ett skolexempel på hur en modern, torr Vinho World med fullhet snarare än "Fizz" kan / bör skruvas ihop.
Dessa är handskördad frukt från vinodlare i de två ledande Alvarinho-kommunerna Monção och Melgaço. Inklusive lite frukt från vinstockar som växer i pergola över andra vinstockar. Frukten drivs upp till vingården i stora gummiskopor där den efter grooming röks direkt i den pneumatiska pressen. Mustet får sätta sig i upp till 36 timmar innan det förvandlas till rostfritt stålvin vid en temperatur på bara 12-15 grader, följt av 3 månaders mognad i tanken med flera omrörningar tills lätt filtrering och tappning.
En härlig, inte överuttryckande Alvarinho som är utrustad med fina ljusblommande toner av päron och nektarin med lite tropiska inslag som står på en bas av uppfriskande citrus. Inte utan volym, ja nästan fyllig för en Vinho Verde. Aromatisk, livlig, uppfriskande och framför allt i fin balans.
En typ av vin som inte får glömmas bort av alla vinälskare som gillar torr tysk Riesling och österrikiska Grüner Veltliner. Perfekt som aperitif och extremt väl valt för eleganta rätter med skaldjur, för att inte tala om sommarens många blandade sallader.