Om produkten
Didacus Rosso är gjord på 100% Cabernet Franc från vinrankor (klon VCR10) som planterades 1999 vid Ulmo-vingården i Menfi, med cirka 4 545 plantor/ha. Den näringsfattiga marken med främst lera, sand och silt ger kraftiga, strukturerade och tanninrika röda viner. Klasarna skördas för hand och transporteras till källaren i små lådor à 14-16 kg för att undvika oxidation. Vid ankomsten till källaren sorteras de ytterligare och efter avstjälkning och varsam krossning förs de direkt till tre typer av jäsningstankar: Små träfat, stora fat och ståltankar. Medan man har producerat Didacus Chardonnay sedan 2014, på druvor från vinrankor planterade 1985, är 2016 första årgången för Didacus Rosso. "Didacus" var för övrigt smeknamnet Diego Planetas far, Vito, använde för att kalla på sin son när han hade busat ... Jäsningen varar i 18-21 dagar med frekventa omrörningar och överpumpning. Efter avslutad jäsning rinner vinet naturligt från jäskärlet, och resten av masken pressas skonsamt i en liten, vertikal press. Därefter genomgår vinet en malolaktisk jäsning och lagras i 20 månader på franska barriques (225 l) från Saury / Seguin Moreau (35% nya, 38% ett år och 27% två år gamla). Omröring görs varannan vecka under hela perioden. I färgen är Didacus Rosso djupt, mörkröd. Doften är förvånansvärt koncentrerad och komplex med toner av mörka bär, läder, kryddig tobak och vanilj. Vinet exploderar nästan i munnen med massor av frukt, struktur och läckra kryddor. Ger man den lite (mycket!) tid i karaffel kommer den utveckla god fyllighet, harmoni och finess. Det är ett vin med stor komplexitet och personlighet. Servera den till anka, lamm, nötkött och vilt.