Manoel D. Poças Junior, Vintage Port Coroa de Rei 2016

599.00 kr.
customer-list-add

Manoel D. Poças Junior, Vintage Port Coroa de Rei 2016

Manoel D. Poças Junior, Vintage Port Coroa de Rei 2016

Vår utvärdering

Resultatet har blivit en vacker, aromatisk och mycket välbalanserad Vintage Port som redan är väldigt charmig, även om den också har struktur för ett långt liv, om man annars kan hålla fingrarna borta. Intensiv rubinröd i glaset. Mörk choklad och massor av mogen mörk frukt med björnbär och Reine Claude i spetsen, som fungerar som den aromatiska basen för mer flyktiga aromer av viol, kåda och kokos. Fin volym och saftighet med märkbara men mogna tanniner och en delikat syra som uppfriskande dämpar upplevelsen av sötma och etablerar en elegant finish.

Om produkten

Vintage Port Coroa de Rei är en specialtappning av bara 2 200 flaskor av de totalt 24 000 som Manoel Poças Júnior slutade med att producera 2016, vilket innebar en utmanande och försenad odlingssäsong som krävde justeringar i plockplaner, djup kunskap om de olika vingårdar och flera dagar då vete skördades ända fram till mörkrets inbrott för att nå mållinjen. Men belöningen har inte svikit. Poças Júnior har gjort en av de mest spektakulära vintageportarna 2016, som Wine Entusiastens mångårige portvinsexpert Roger Voss helt välförtjänt slängde i hatten när den amerikanska tidningen skulle inleda de sista omröstningarna inför lanseringen av deras "Top 100 Wines". av 2018". Poças Júnior slutade på en förnämlig 30:e plats bland mer än 10 000 betygsatta viner!

Druvorna är de traditionella sorterna med Touriga Nacional i täten med fint stöd från bland annat Touriga Franca och Tinta Roriz som plockas från 40-60 år gamla vinstockar. Sortering sker under plockningen så att endast de bästa druvorna trampas. Efter jäsning och tillsats av kvalitetsbrännvin får vinet vila i rostfria tankar till tidig vår, då de bästa satserna smakas av, som sedan fylls på mindre fat för att sluta som Vintage Port. De senaste åren har Jorge Manuel Pintão och hans högra hand André Barbosa minskat tiden på faten och här 2016 blev det bara 6 månader (!) på faten innan vinet återgick till stålet, där det mognade i 16 månader innan skickades för godkännande vid IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) och sedan buteljerades och släpptes till försäljning.

Serveras i 12-14 grader, och medan den fortfarande är ung, gärna med en saftig mör biff med madagaskarpeppar. Annars kommer den att passa till krämiga ostar, speciellt ädelostar och desserter med mörk choklad eller bär.

Serving tips

Söta desserter
Friska desserter
Frukt & Nötter
Kraftig ost
Mild ost

Anbefalinger

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Rosa viner

Fruktig & söt
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden Hela världen.
Druvor & typer Gewurztraminer, Riesling och Muscat.