Om produkten
Vintage Port Coroa de Rei är en specialtappning av bara 2 200 flaskor av de totalt 24 000 som Manoel Poças Júnior slutade med att producera 2016, vilket innebar en utmanande och försenad odlingssäsong som krävde justeringar i plockplaner, djup kunskap om de olika vingårdar och flera dagar då vete skördades ända fram till mörkrets inbrott för att nå mållinjen. Men belöningen har inte svikit. Poças Júnior har gjort en av de mest spektakulära vintageportarna 2016, som Wine Entusiastens mångårige portvinsexpert Roger Voss helt välförtjänt slängde i hatten när den amerikanska tidningen skulle inleda de sista omröstningarna inför lanseringen av deras "Top 100 Wines". av 2018". Poças Júnior slutade på en förnämlig 30:e plats bland mer än 10 000 betygsatta viner!
Druvorna är de traditionella sorterna med Touriga Nacional i täten med fint stöd från bland annat Touriga Franca och Tinta Roriz som plockas från 40-60 år gamla vinstockar. Sortering sker under plockningen så att endast de bästa druvorna trampas. Efter jäsning och tillsats av kvalitetsbrännvin får vinet vila i rostfria tankar till tidig vår, då de bästa satserna smakas av, som sedan fylls på mindre fat för att sluta som Vintage Port. De senaste åren har Jorge Manuel Pintão och hans högra hand André Barbosa minskat tiden på faten och här 2016 blev det bara 6 månader (!) på faten innan vinet återgick till stålet, där det mognade i 16 månader innan skickades för godkännande vid IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) och sedan buteljerades och släpptes till försäljning.
Serveras i 12-14 grader, och medan den fortfarande är ung, gärna med en saftig mör biff med madagaskarpeppar. Annars kommer den att passa till krämiga ostar, speciellt ädelostar och desserter med mörk choklad eller bär.