Om produkten
Utbudet av Tawny Port tunnas ut enormt när vi rör oss längs tangenten från 10 år av fatlagring, senaste 20 och 30 år och sedan hela vägen upp till 40 år eller mer i källarna vid kajen i Vila Nova de Gaia, och sedan har Poças Júnior i generationer arbetat hårt för att etablera sig som en av de absolut mest seriösa Colheita-producenterna, så denna 40 Year Old Tawny är en sann raritet.
Produceras till övervägande del på Touriga Nacional med stöd från bland annat Touriga Franca och Tinta Roriz, men även andra druvor spelar in då frukt från terrasser med gamla vinstockar ingår där de olika druvsorterna står sida vid sida. Druvsammansättningen är alltså redan från början ungefärlig och lägger vi därtill att vinet är satt ihop från fat som spänner över mer än 15 olika årgångar så blir vilken exakt druvformel som helst en falskhet.
Vinet sattes ihop 2016 av Poças vinmakare sedan många år Jorge Manuel Pintão och hans trosarm André Pimentel från fat innehållande frukt trampade i granitlagares på 1960- och 1970-talen, innan Poças lät installera el i vingården uppe i Dourodalen, och efter att vinets profil och kvalitet har godkänts av smakdomarna vid IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) buteljeras det och förses med en rejäl propp.
Jorge och André har de senaste åren fått många beröm för sin blandningsförmåga, men det var ändå en fjäder i hatten när portvinsexperten James Molesworth från Wine Spectator med 95 poäng lyfte vinet hela vägen upp i 40 Year Old Tawny's superligan, tillsammans med de något dyrare 40-årsvinerna från Quinta do Noval, Taylor Fladgate och Graham.