Lilleø, Den grønne

399.00 kr.
customer-list-add

Lilleø, Den grønne

Lilleø, Den grønne

Om produkten

En spännande kombination av tysk friskhet kryddad med österrikiska peppartoner. Det är den tyska Grüner Silvaner blandad med den österrikiska Grüner Veltliner. Tillsammans ger de en ren, lätt och syrlig smak med en lätt kryddig touch - mycket välbalanserad Lilleø. Bra på egen hand eller till lättare rätter med fisk och skaldjur. Grüner Silvaner är en tysk vitvinsdruva som kan ge lätta, neutrala viner med måttlig syra och en mild fruktighet. Vinerna är saftiga, uppfriskande och eleganta, ofta med en lätt smak av gräs eller hö. Sorten mognar sent och är mottaglig för olika sjukdomar, vilket gör den svår att odla särskilt i Danmark. Grüner Veltliner är Österrikes nationaldruva. Smaken är klassiskt åt det gröna pepparhållet. Men den kan hittas i många olika stilar. Från lätta friska viner som ska drickas unga, till mognade fylliga viner med massor av torkad frukt och honung i smaken. Lilleø vin är ett ambitiöst projekt grundat av de passionerade mat- och vinentusiasterna Claus Meyer, Anders Selmer och René Redzepi, men ägs idag av Claus Meyer och familjen Saunte. Med inspiration och vägledning från den ikoniska tyska vinmakaren Martin Steinmann var målet och ambitionen från början att skapa det bästa vita vinet i Norden. De första vinodlingarna etablerades på ön Lilleø 2006. Ön ligger i Smålandsfarvandet och man tar sig dit genom att ta en färja från Bandholm på Lolland till Askø. Därifrån kör man på en digväg till Lilleø. Kombinationen av extrem värme på Lilleøs sydvända sluttningar och havets skyddande effekt på växterna mot vårfrosten låg till grund för ett modigt beslut att komplettera Solaris med druvsorter som Riesling, Silvaner, Sauvignon Blanc och Pinot Gris, som annars traditionellt bara används längre söderut i Europa. De ädla druvsorterna når inte alla samma höga sockerhalt som Solaris, men druvorna ger mycket intensiva aromer till Arwen, R2 och Elvira - med ett resultat som blir bättre för varje år. Vädret har stor inverkan på vilka druvsorter som mognar tillräckligt för att kunna producera vin ett visst år. Vinerna som produceras varierar därför från år till år. Claus Meyer och familjen Saunte, som har stor kärlek till ön och många års erfarenhet inom jordbruk inklusive fruktodling, driver idag Lilleø Vin och de nu åldrande vinodlingarna. Här, 15 år efter de späda början, står vinrankorna nu vackert och etablerat på öns totalt 2,5 hektar vinodlingar, alla med utsikt över Smålandshavet - vissa platser går raderna hela vägen tvärs över ön från Sydkusten till Nordkusten. Idag står vinrankorna friska och starka sida vid sida med de gamla fruktträden, omgivna av långa rader av poppelträd, som också bildar en naturlig skydd mot vind och väder och bidrar till att ge, enligt danska förhållanden, optimala tillväxtförhållanden. Lilleø vin har pressats och vinifierats i Danmark sedan 2015.

Serving tips

Ljus fisk
Mys- & Balkongvin
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.

Bruna viner

Komplex & intensiv
Viner med stor intensitet, djup och komplexitet. Vinerna har många lager i sin arombild och en kombination av kraft och komplexitet som uppnås på grund av ålder eller lagringstid på fat. Servera till kraftiga rätter med nötkött, lamm eller fläsk. Bruna viner kommer från hela världen och är ofta det yppersta som vinmakarna kan uppnå. Bruna starkvin passar bra till ostbrickan eller kraftiga desserter.
Aromer Svarta vinbär, björnbär, svarta körsbär, plommon, blåbär, peppar, tobak, kaffe, skogsbotten, stall, blod, rök, choklad, vanilj och kokos.
Vinområden Bordeaux, Sydrhône, Nordrhône, Rioja, Ribera del Duero, Amarone, Australien och Kalifornien
Druvor & typer Syrah, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och tempranillo.

Cerise viner

Lätt & fruktig
Viner som är fruktiga och lättdruckna med en frisk syra. Cerise viner har ett feminint och elegant uttryck. Fruktprofilen domineras av röda bär och eventuella inslag från fatlagring. Servera till kraftiga vegetariska rätter, fjäderfä eller fläsk. Cerise viner kommer från områden med måttligt till svalt klimat.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, vanilj och kokos.
Vinområden Piemonte, Veneto, Toscana, Sicilien, Tyskland, Alsace, Loire, Sydafrika, Chile, Kalifornien, Australien och Nya Zeeland.
Druvor & typer Pinot noir, barbera, grenache, valpolicella och sangiovese.