Kalum Winery, Brut de Møn Souvignier Gris Oak/Steel Dawn Eidition 2021

549.00 kr.
customer-list-add

Kalum Winery, Brut de Møn Souvignier Gris Oak/Steel Dawn Eidition 2021

Kalum Winery, Brut de Møn Souvignier Gris Oak/Steel Dawn Eidition 2021

Vår utvärdering

Ett lite gyllene fint skummande, men inte våldsamt mousserande vin. Distinkt rött äpple med en lätt bitter twist av äppelkärnor, gömmer sig bakom sötare toner av päron, färsk ingefära och ännu fräschare citrus. Smal, tangentiellt elegant i munnen, där känslan av söt krydda, som bara var en känsla i näsan, nu blir mer markerad, om inte dominerande.

Om produkten

Bakom dessa spännande nya bubblor på den danska vinscenen står den tidigare direktören för det internationella företaget DSM, Hans Christian Ambjerg och hans fru Tina Ambjerg. Efter nästan 25 år utomlands och ett 8-årigt äventyr med Domaine de l'Étoile Noire i appellationen Maranges har de återvänt hem till Danmark, och med sig har de tagit med sig en hel del utrustning från den nu nedlagda vingården i Bourgogne och inte åtminstone tron ​​på att de kan skapa fantastiska mousserande viner i sitt hemland.

De har slagit sig ner på Vestmøn och så sent som 2019 planterades de första vinstockarna i marken på en svag kustnära sydvästsluttning nedanför Kong Asgers Høj och Sprovedyssen, där ett exceptionellt stort antal soltimmar har registrerats, och där Östersjön hjälper till att dämpa de för vinrankorna ibland extrema temperaturer. Således sa en upprymd Hans Christian Ambjerg utöver den första skörden 2021 att de "började skörda tre till fyra veckor före det danska nationella genomsnittet för året" och att "klimatet på Vestmøn är fantastiskt".

Det var en manuell skörd från de bara 3 år gamla vinstockarna av så kallade Cool-climate-druvor av sorten Souvignier Gris och efter att alla stjälkar tagits bort pressades druvorna försiktigt till en must, som sedan via tillsatsen av jäststammar, som också används i Champagne, förvandlades till basvinet för denna första Dawn Edition. Hälften av vinet mognade i 12 månader på begagnade Bourgogne-fat och den andra hälften i en liten ståltank, varefter den avslutande cuvéen mosades tillsammans med tillsatt socker och jäst och buteljerades precis som i Champagne. Detta följdes av förnyad jäsning och 24 månader i flaskorna innan en manuell degorgement och tillägg av en mycket blygsam dosering, vilket faktiskt kvalificerar sig för beteckningen inte bara Brut, utan Extra Brut.

Naturligtvis växer inte träden på himlen, inte ens nära Møns klippa, men inte desto mindre är detta ett sensationellt och så respektabelt danskt mousserande vin att det ska bli spännande att följa hur kvaliteten kommer att utvecklas under de kommande årgångarna, då den vinrankornas rötter får söka lite längre ner i Vestmøns kritiga och fliniga underjord.

Men vi vet redan att väldigt få kommer att bli förvånade över att följa denna utveckling, eftersom de flesta av vinstockarna redan har ryckts upp och ersatts av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Framöver kommer endast ett mycket begränsat antal flaskor av denna Souvignier Gris att produceras, som en påminnelse om den tidiga början.

Testa till exempel dessa danska bubblor för inte alltför stora ölfärska Vadehavsostron med ramslöksolja, gurknoisette och kveller, som Claus Skov bjuder på i sin fina delikatessbutik i Blåvand. Då blir det väldigt danskt och väldigt internationellt på samma gång!

Serving tips

Anbefalinger