Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

549.00 kr.
customer-list-add

Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

Kalum Winery, Brut de Møn Johanniter Dawn Edition 2021

Vår utvärdering

Snyggt skummande, men inte överdrivet gnistrande, vilket öppnar upp för extra utrymme för druvan och Vestmøn-terroiren. Aromatisk, nästan blommande, med härliga associationer till päron och små vingårdspersikor. Inte alls äppligt och bittert som så många andra svala viner. Istället mild, smal och inte bara aptitretande och uppfriskande, utan frestande på ett sätt som höjer det bland de bästa mousserande vinerna som produceras i Danmark just nu.

Prova till exempel med inte alltför stora ölfärska Vadehavsostron med svartvinbär och hasselnötsvinägrett, så som Christian Christensen serverade dem på sin tid som köksmästare på Hotel Britannia i Esbjerg. Då blir det väldigt danskt och väldigt internationellt på samma gång!

Om produkten

Den tidigare direktören för det internationella företaget DSM, Hans Christian Ambjerg och hans fru Tina Ambjerg har efter nästan 25 år utomlands och ett äventyr med Domaine de l'Étoile Noire i appellationen Maranges i Bourgogne återvänt hem till Danmark med tron ​​att, att de kan skapa fantastiska mousserande viner, och det märkliga är att denna Johanniter är både den näst sista och samtidigt den allra första årgången.

Bara 1 500 flaskor har producerats och bara 1 500 fler är på väg. Efter detta kommer det inte att finnas fler. Så om du vill vara en av dem som kan prata om början och om tiden då Johanniter odlades på Møn, är det nu dags att agera!

Vinrankorna, som planterades så sent som 2019, har redan rivits upp igen och ersatts med klassiska vitis vinifera-sorter i en ultimat satsning på att klimatförändringarna i Danmark nu är så avancerade att vi inte längre behöver Cool-climate druvorna, och att redan nu går det att ta fram seriösa alternativ till Champagne av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Åtminstone på Vestmøn, på en mjuk kustnära sydvästläge sand- och kalkrik sluttning nedanför Kong Asgers Høj och Sprovedyssen, där man har exceptionellt många soltimmar, och där Östersjön hjälper till att dämpa extrema temperaturer. Hans Christian Ambjerg sa i samband med sin första skörd 2021 att de "började skörda tre till fyra veckor före det danska riksgenomsnittet för året" och att "klimatet på Vestmøn är fantastiskt."

Det var en manuell skörd från vinstockarna som bara var 3 år gamla och efter att alla stjälkar tagits bort omvandlades druvorna försiktigt till en must som sedan förvandlades, via tillsats av jäststammar, som också används i Champagne, in i basvinet till denna Johanniter Brut de Mon.

Vinet har fått samlas i hela 12 månader före tirage och efter den förnyade flaskjäsningen har vinet utvecklat sin komplexitet i 24 månader innan en manuell degorgeering och tillägg av en mycket blygsam dosering, vilket faktiskt kvalificerar för beteckningen inte bara Brut, utan Extra Brut.

Naturligtvis växer inte träden på himlen, inte ens nära Møns klippa, men inte desto mindre är detta ett sensationellt och så respektabelt danskt mousserande vin att man bara kan bli upprörd över att vi aldrig kommer att få uppleva vad det skulle kunna göra. har skapats om jonaniternas rötter hade fått söka lite längre ner i Vestmøns kritiga och fliniga undergrund.

Bonusinfo: Johanniter är en av de många druvsorter som har utvecklats i ett försök att skapa växter som både är mer sjukdomsresistenta och som mognar snabbare i svalare klimat som den danska. Det skapades 1968 vid Staatlichen Weinbauinstitut i Freiburg av Johannes Zimmermann (1907-1998), och det är en korsning mellan Riesling och hybriden FR 589-54, som Zimmermann hade utvecklat tillsammans 1954 genom att korsa Rulander och Gutedel med gener från både Vitis aestivalis, Vitis cinerea och Vitis rupestris. Alltså en druva med rieslingambitioner, men som mognar tidigare och oftast med mindre komplexitet bakom tonerna av päron, persika och melon.

Serving tips

Anbefalinger