Om produkten
Den näst högsta graden av sötma inom Madeira uppnås i detta mjuka och russin-täta vin tack vare Madeiras sex lokala druvsorter, bl.a. Boal, Listan Negro och Malvasia, som ca. halvvägs i jäsningsprocessen tillsätts upp till 19 % alkohol, varmed jäsningen stoppas och en del av druvornas ursprungliga sötma bevaras.
Vinet lagras sedan i minst 5 år på gamla ekfat, som genom att utsättas för kontrollerad värme spelar en avgörande roll i utvecklingen av de klassiskt kryddiga och djupa smaktoner som gjort Madeira till en av världens mest älskade. typer av vin under de senaste tre århundradena.
Ovanpå isen finns en enorm doft med en mängd olika hasselnötter, bakade äpplen, svarta russin, picklade persikor, vanilj och blommor.
Med 120 gram restsocker per liter är vinet sött men lite torrt jämfört med de sötaste portvinerna. Smaken är alltså djup och rikt strukturerad – och därför skickar vi en speciell not till den lilla kicken av fruktsyra, som är mindre uttalad än i de äldre Madeira-vinerna, men som ändå ger eftersmaken en liten grad av elegant fräschör.
Njut av denna härliga introduktion till Madeira lager i 6-8 grader ensam eller i sällskap med äppelpaj, fruktdesserter eller hela julspektrat från kakor och marsipan till rissalamander och choklad.
Efter öppnandet kan vinet hålla sig friskt i flera månader i kylen.