Om produkten
Med sina 50% Pinot Meunier, 32% Pinot Noir och 18% Chardonnay är vinet ett fint uttryck för Marnedalen, där Charpentier har sin bas. Demi-Sec är den perfekta matchningen till dessert, mördegskaka och ost.
Druvorna skördas för hand när de är perfekt mogna. Domänen använder en kombination av laboratorieanalys och fysisk provning av druvorna för att bestämma den bästa tiden att plocka druvorna. Vinet genomgår lång alkoholjäsning vid mycket låg temperatur i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning för att stabilisera det och för att minska mängden sulfiter som behöver tillsättas.
Slutvinet är en blandning av årets skörd blandat med reservvin från äldre årgångar som är på gamla fat. Doseringen är 46 g/l.
Champagne Charpentier är en familjedomän som grundades 1855 av Prosper, där varje generation har tränat nästa generation i konsten att vinframställa utifrån husets unika värderingar, passion och erfarenhet. Idag sköts det av 8:e generationen med Jean-Marc Charpentier vid rodret.
Charpentier har odlat sina 24 hektar biodynamiskt sedan 2009 och räknar med att bli certifierad ekologisk 2021. En provning hos en vän 2009 övertygade Jean-Marc om att biodynamisk vinodling var den enda vägen att gå. Både smaken på vinet och hela sättet att tänka övertygade honom: "Mitt land har blivit levande, och vinerna erbjuder mineralitet, spänst, djup och friskhet", säger Jean-Marc. Eftersom husets Cuvée är gjord på en portion reservvin från äldre årgångar kommer det att ta några år innan certifieringen trycks på flaskan.
Charpentier ligger i Charly-Sur-Marne, och druvorna kommer från 24 hektar, som Jean-Marc har delat upp i 72 olika unika skiften för att göra vinerna ännu mer precisa i sitt uttryck. Tomterna är planterade med Chardonnay (45%), Pinot Meunier och Pinot Noir.
Serien "Tradition" representerar karaktären av terroiren i Marnedalen - rik på Pinot Meunier och fulländad av Jean-Marcs personliga touch. Vinerna är precisa och välbalanserade med en behaglig kombination av färsk frukt och elegans.