Castello di Neive, Langhe Arneis Montebertotto 2020

269.00 kr.

Castello di Neive, Langhe Arneis Montebertotto 2020

Castello di Neive, Langhe Arneis Montebertotto 2020

Om produkten

Exemplarisk enkelmarks-Arneis, från "The God Father" av denna piemontesiska specialitet. En absolut referensvin, som historiskt sett har varit avgörande för druvsortens spridning i området. Intens, fräsch och tät med elegant frukt, omfamnad av en imponerande mineralitet. En levande och inbjudande doft stiger upp ur glaset, med toner av päron, vita liljor, persikoskal och mandelkärnor, samt krossad kalksten och färska örter från Medelhavet. Saftig, spänstig och mellanfyllig på tungan, kompletterad med en delikat bitterhet och en livlig fruktsyra. Smaken är lika förtrollande som doften, med en kärna av gröna päron, Granny Smith-äpplen, limezest och solmogna citroner, kompletterad med myntablad, gröna oliver och torkad salvia. En uppfriskande, läskande och energifylld avslutning sätter den sista penseldragen på denna äkta klassiska Langhe Arneis! Castello di Neives Langhe Arneis "Montebertotto" vittnar om en sann kärlekshistoria. I mitten av 1970-talet bestämmer den innovativa Italo Stupino (ägaren av Castello di Neive) att skapa ett vitt vin till sin fru, som inte dricker rött vin. Valet faller på druvsorten Arneis - en historiskt mycket betydelsefull druvsort som fram till slutet av 1960-talet (post-fylloxera) nästan hade försvunnit från områdets odlingar. Italo Stupino börjar forska i olika kloner av druvsorten och efter 3 års forskning och försök i vingården "Montebertotto" väljs de kloner ut som ger de bästa resultaten. Idag är över 1000 hektar vingårdar planterade med denna druvsort, men inte med vilka kloner som helst: 80% av dessa vingårdar är planterade med de helt ursprungliga klonerna som Italo Stupino selekterade på Montebertotto-vingården på 1970-talet. Man kan därför med rätta kalla honom för "The God Father" av Arneis. Vinet är producerat helt klassiskt och med stor respekt för druvsortens unika egenskaper, varför vinet endast är i kontakt med rostfria ståltankar under hela vinifieringen. Helt enkelt essensen av ädla Langhe Arneis.

Serving tips

Ljus fisk
Vegetariska rätter
Mys- & Balkongvin

Anbefalinger

Gula viner

Krämig & krispig
Viner med en krämig munkänsla och frisk bakomliggande syra. En arombild som domineras av mogna och gyllene frukter och inslag av fatlagring. Ofta viner i den högre kvalitetsklassen. Vinerna serveras till krämiga rätter med fisk eller fjäderfä. Gula viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Gula äpplen, ananas, mango, mogna persikor, citronskal, äppelpaj, apelsiner, smör, yoghurt, nötter, brioche och vanilj.
Vinområden Bourgogne, Champagne, Oregon, Nya Zeeland, Sydafrika, Washington och Norditalien.
Druvor & typer Chardonnay (fatlagrad), albariño, pinot gris och chenin blanc (Sydafrika).