Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

199.00 kr.
customer-list-add

Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

Borgo Pagianetto, Verdicchio di Matelica Petrara 2022

Vår utvärdering

Behaglig doft av citronmeliss, citronskal, kvitten och saftig melon. Torr och mild med toner av druva, mandarin, järnört i munnen och en spänstig syra och smakintensitet, vilket inte alltid är en självklarhet i italienska vita viner. Ren och väl avrundad med en diskret renande beska i finalen.

Njut av den direkt från kylen medan du låter en Saltimbocca alle Romana "poppa in i munnen", men kom ihåg att denna enkla rätt bara lyckas med doftande färsk salvia och möra supertunna skivor kalvfilé.

Om produkten

Ännu ett krispigt, fräscht och citrusinfluerat vitt vin, som dessutom kommer med en lätt krämig fyllighet, som i all sin raka enkelhet gör vinet ganska unikt. Den italienska vinbibeln Gambero Rosso hånade detta när de smakade på 2016 års årgång och kallade det ett av Italiens bästa vitvinsköp samtidigt som de kvitterade med högsta betyget 3 glas.

Sedan dess har både 2017, 2018, 2019 och 2021 också tagit sig till final och nu kvitterar Gambero Rosso igen med sin ultimata "Tre Bicchieri" för denna 14:e upplaga av vinet, som också är en vackert utförd Verdicchio och ett strålande exempel av , att denna druva, oavsett om den kommer från Castelli di Jesi eller, som här, från det mindre kända Matelica-distriktet, kan ge oss några av Italiens mest intressanta vita viner.

Druvorna skördas från en sydsluttning, som nu har odlats i en ekologisk regim utan användning av modern kemi i 16 år och certifierade ekologiska sedan 2013. Det är handskördade druvor, som sköts om innan hela klasarna röks i pressen. Därefter används endast den friflytande musten, som får sätta sig över natten, innan jäsningen i rostfritt stål utan främmande jäststammar långsamt börjar.

Inga stabilisatorer används och mänskligt ingripande hålls i allmänhet till ett minimum för att skapa ett autentiskt alternativ till alla kalla och kulturjästa vita viner som svämmar över stormarknaderna. Vinet mognar sedan i 6 månader sur Lie innan det buteljeras utan klarning eller filtrering, tillräckligt med tid för att den nya årgången ska presenteras på vårens stora vinmässa i Verona.

Serving tips

Fet fisk
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.