Om produkten
Sitta är vad som händer när man både språkligt och produktionsmässigt behandlar sitt vin 'omvänt' mot det mer klassiska vita vinet från Attis. Om resultatet blir ett apelsinvin eller bara ett vitt vin beror på ögonen som ser. Under alla omständigheter har den en rikare struktur, men mer orange färg och dessutom en mer exotisk arom än Attis övriga Albariño-viner!
Vinifiering
Som i rosé och rött vin – men med den gröna Albariño i huvudrollen – får Sitta sin distinkta identitet under jäsningsprocessen, där kontakten med druvskalen tillför fyllighet och en touch av tannin till vinet. Lagring har sedan skett i ståltankar och vinet filtreras slutligen försiktigt innan det buteljeras.
Doft och smak
Sett på apelsinvinspektrumet är Sitta ett medelfylligt men ändå elegant och saftigt vin, där färska citrusblommor, ananas, citron och persika möter apelsinskal, bakad kola och honung från hudkontakt och åldrande.
På tungan har vinet ändå en bredare konsistens och fina, lätt bittra tanniner, som tillsammans med Albariños klassiska krispiga syra och saftiga eftersmak lyckas utmana smaklökarna utan att direkt provocera.
Serveringsförslag
Med denna extra struktur har Sitta sina största stunder i sällskap med mat – både fisk och kött från stekpannan eller grillen – men gillar även rätter med en mer exotisk twist som marockanska grytor, etiopisk injera eller koreansk med jäst kim- chi. Njut också av det eller lagrade ostar - välkommen!
Vi rekommenderar servering vid 10-12 grader inom de första 6-7 åren av vinets liv