Domänen grundades i slutet av 1960-talet när Bernard Coillot bestämde sig för att själv tappa familjens viner, och han har i efterhand kallats en av de unga rebeller som gjorde sitt för att återupprätta Pinot Noir i vingårdarna runt Marsannay. Idag är stafetten sedan länge överlämnad till sonen Christophe. Han strävar efter terroirdrivna viner baserade på frukt från hållbart jordbruk, där inga bekämpningsmedel och ogräsmedel används. Plöjning görs för att begränsa ogräset och för att tvinga ner vinstockarnas rötter i djupet, men den mekaniska skörden har avbrutits. I källaren är chaptalisering, oavsett årgångarnas karaktär, inget alternativ. Alla stjälkar tas bort varefter jäsning sker utan att druvorna krossas och utan främmande jäststammar, enzymer och annan manipulation, innan vinerna slutligen mognar under relativt lång tid (12-16 månader) på nya och använda fat från Allier och Vosges.
Domaine Coillot har 12 ha. distribueras på några av de finaste Lieux-diterna i Marsannay (Bland annat Les Longeroies, Les Boivins, Les Ouzelois som alla är redo för befordran till 1:a Cru vid nästa revidering av appellationen) samt fint placerade tomter med äldre och direkt gamla vinstockar i kommunerna Fixin, Nuits-Saint-Georges och Gevrey Chambertin.