Cascina Fontana

3 varor

Anbefalinger

Visar: 3 varor
Cascina Fontana, Barbera d'Alba 2021
Cascina Fontana, Barbera d'Alba 2021
349.00 kr.
customer-list-add
Finns i lager
- Leverans 3-8 dagar
Cascina Fontana, Langhe Nebbiolo 2022
Cascina Fontana, Langhe Nebbiolo 2022
399.00 kr.
customer-list-add
På väg till lager
Leverans 5-7 dagar
Cascina Fontana, Barolo 2019
Cascina Fontana, Barolo 2019
999.00 kr.
Utsåld
Bli meddelad när varan finns i lager igen

Mario Fontana är den sjätte generationen av en vinfamilj, men valde 1995 att gå ensam efter några familjeenheter. Tillsammans med sin mamma Elda, hans fru Luisa och hans två barn Edoardo och Vasco producerar Mario ca. 25 000 flaskor.

Huset ligger i den lilla orten Perno i kommunen Monforte d'Alba. Cascina Fontanas fält ligger främst i Castiglione Falletto kommun. Här har huset goda tomter på både Villero och Valletti. Villeromarken på 0,5 ha. - som måste beskrivas som en cru - är planterad med nebbiolo av sorten Michet. Vallettimarken ligger nära gränsen till Monforte, inte långt från Bussia. Marken är drygt 1,2 hektar stor. och med sitt perfekta läge blir det sol från morgon till kväll. Detta fält är planterat med nebbiolo-sorten
Reste sig. Dessutom finns 0,6 ha tillgängligt. i fältet Gallinotto i Annunziata söder om La Morra. Fältet är ett perfekt söderläge och planteras med nebbiolo-sorten Lampia. Inte till skillnad från Mascarello producerar Cascina Fontana bara en övergripande barolo från dessa tre fält. Slutligen har Mario Fontana också några fält i Sinio strax utanför Barolo-zonen. Totalt äger huset idag 4 ha.

Mario Fontana har ett traditionellt sätt att göra vin. Det är uppenbart att för Mario att vara en vinmakare från Langhe inte är en person som låter sig gripas av ögonblickets mode, utan en person som bygger på traditionerna och ackumulerade kunskaper från tidigare generationer. Som nämnts blandas nebbiolen från de tre fälten till en barolo baserat på mottot: summan av varje element ... Vinet lagras i två år vid 20 hl. Slaviska rätter, ett år i en ståltank och ett år i en flaska. Den fungerar med relativt långa jäsningstider, som för barolo kan sträcka sig från 20-40 dagar! Temperaturerna under jäsning varierar från 25 ˚C - 28 ˚C.

Nebbiolo, som kommer från Pozzo i Castiglione och Sionio, macerates under en kortare tid än barolo, varefter den lagras på begagnade barriques. Detta är ett vin som kan avnjutas både ungt och efter 10 år. Druvorna till barberan kommer från både Sinio och Castiglione Falletto.

I linje med resten av arbetet arbetar Mario med naturlig stabilisering och klargöring av vinet. Således placeras diskarna ute på vintern så att även de små partiklarna sätter sig. Det filtreras inte och en liten nederbörd kan uppstå efter flera år. Vanligtvis tillsätter Mario inte jäst. Men om jäsning inte startar eller slutar på ett år döljer han inte att han blandar en liten jäststarter i. Vinerna är svavelhaltade med ett absolut minimum, upp till 30/35 mg fritt svavel per. liter.