Om produkten
De största söta vinerna i Österrike kommer från området kring Neusiedlersee, och även om Josef Umathums största kärlek är röda viner, gör han under de bästa åren även detta söta, koncentrerade och samtidigt darrande fräscha och våriga dessertvin som tillhör området, faktiskt hela världens dessertvinselit!
Umathum har i den här årgången baserat sin Beerenauslese på Grüner Veltliner och den föga kända 'Bouvier' - odlad biodynamiskt från låglänta fält närmast sjön Neusiedler, där hög luftfuktighet, kalla nätter och återkommande morgondimma på senhösten låter spåren av den så kallade ädelrötsvampen (botrytis) att gro.
Perforeringen av druvskalen av svampen resulterar i avdunstning av druvmust. I slutändan krymper druvorna till russin med alla element som socker, syra och smak koncentrerade inuti, vilket är helt perfekt för att göra komplext, intensivt och strömlinjeformat dessertvin som detta.
När druvorna slutligen skördas i november - några klasar ända in i december - får de kallmacerera i tre dagar innan de pressas lika försiktigt och den långsamma jäsningen börjar. Vid 9% alkohol kyls vinet ner vilket stoppar aktiviteten hos jästcellerna som sedan filtreras bort. Detta lämnar ett sött vin fyllt med smak, sötma och syra och utan för mycket alkoholvärme!
Det färdiga vinet innehåller med andra ord 167,9 gram restsocker pr liter och måttlig 9 % i alkohol.
I näsan bjuds det på en kaskad av tropiska frukter som litchi, aprikos, ananas insvept i sensommarens finaste blomhonung, grillade citroner och toppad med kola.
På tungan har vinet behållit en frisk fruktsyra som gör det exemplariskt fräscht trots sin intensiva sötma och intensiva långvariga smak.
Vinet kan lagras i upp till 15 år från skördeåret och kan rekommenderas till kraftfulla ostar – speciellt ädelostar och isdesserter med färska bär eller rabarber. Prova det även till det stora tårtbordet, som förutom de lätta proverna även kan innehålla chokladbaserade och tyngre prover, där Umathum Beerenauslese tack vare sin syra erbjuder en fräsch och uppiggande andedräkt.
Vi rekommenderar att njuta av den i 8-10 grader! Inte för kallt, med andra ord, eftersom det kommer att begränsa doftens otaliga aspekter från att utvecklas. Och det vill vi inte!