Om produkten
Företaget Taylor's - eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det med rätta kallas - är över 300 år gammalt. Taylor's är ett personligt ägt familjeföretag som är helt oberoende. Taylors huvudkontor ligger i Vila Nova de Gaia. Här levereras portvinerna som exporteras till minst 54 länder över hela världen - dessutom säljs portvinerna naturligtvis också i Portugal. Druvorna till portvinerna från Taylor's odlas i Douro Valley på Taylors egna tre vingårdar; Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita och Quinta do Junco. Markerna för de tre vingårdarna klassificeras alla i grupp A, vilket är den absolut bästa gruppen. Mikroklimaten på de tre gårdarna är mycket olika, vilket resulterar i komplexa och kraftfulla portviner, som är särskilt lämpliga för lagring. Detta vintage portvin produceras av traditionella portugisiska druvor, alla odlade i Douro-dalen i Portugal. Den har lagrats i 2 år på ekfat. Det är ett portvin med en fin djuplila, nästan svart, färg med en svag lila-röd nyans. Doften är extremt ömtålig och intensiv med toner av skogsbär som björnbär och svarta vinbär samt en diskret touch av körsbär och mocka. Den tilltalande fruktsmaken är fyllig och komplex med en touch av färska och skarpa bär samt mycket juice och kraft samt syra och tanniner, vilket indikerar en bra lagringspotential. Den läckra smakupplevelsen avrundas med en lång och trevlig eftersmak.
Det är ett välstrukturerat portvin, som är särskilt lämpligt för desserter, choklad och ost eller som ett glas efter en god måltid. Det sägs om Vintage Port att det är drickbart efter 4-5 år, men att det bara kan njutas efter 15-20 år. Pga. den naturliga depån i Vintage Port, kom ihåg att lämna flaskan upprätt i 48 timmar innan du öppnar den - på det sättet faller fällningen till botten. Då bör du försiktigt dekantera portvinet så att fällningen blir kvar i flaskan. Portvinet är klart att serveras 2-3 timmar efter dekantering - och bör drickas inom 24 timmar efter öppnandet.