En Vintage-port på sen flaska ger ett vin som smakar gott nu. Här är mörk frukt i doften, med anteckningar av plommon, svarta körsbär och läder. Smaken är fyllig med en markant sötma. Ett mycket balanserat dessertvin där smakens komplexitet är hög.
En LBV, Late Bottled Vintage Port, är ett mörkt portvin med samma egenskaper som en Vintage Port, precis redo att dricka när det kommer på marknaden och med mindre utvecklingspotential. Denna hamn består av 50% Touriga Nacional, 20% Tinta Francesa och 30% Tinta Roriz från Santa Eufemias egna fält i Douro-regionen. Druvorna pressas på traditionellt sätt i betonglagar, där de pressas med fötterna. Efter 3 dagar stoppas fermenteringen genom att tillsätta druvkonjak. Detta bevarar ca. hälften av det naturliga sockret och alkoholen uppgår till 19%. Det färdiga portvinet lagras i flaskan i 4 år innan det tappas utan filtrering. Detta portvin är klart att dricka nu, men kommer att utvecklas positivt i upp till 20 år från skördeåret under optimala förhållanden.
Viner med stor intensitet, fruktighet och power. Viner som är mörka och mycket mogna i fruktbilden. Servera de kraftiga och intensiva vinerna med rött kött, kraftiga grytor eller BBQ. Lila viner kommer ofta från områden med mycket sol och värme. Lila starkvin serveras med blåmögelost och chokladdesserter.
Viner med en söt och mogen fruktprofil. Vinerna domineras av den sötma som omsluter vinet och som gör det passande till desserter eller aperitif. Rosa viner definieras av deras sockerhalt och kan därför komma från hela världen. Rosa viner kan komma från hela världen eftersom det som definierar dem är deras restsockerhalt.
Aromer
Honung, mogna tropiska frukter och blommor.
Vinområden
Hela världen.
Druvor & typer
Gewurztraminer, Riesling och Muscat.